Hareket başta olmak üzere birçok kısıtı beraberinde getiren Parkinson hastalığı, erkeklerde çok daha yaygın olarak ortaya çıkıyor.
Parkinson hastalığı, hareket, ruh sağlığı, uyku, ağrı ve diğer sağlık sorunlarına neden olan bir beyin hastalığıdır. DSÖ'ye göre, hastalığın en yaygın belirtileri arasında titreme, ağrılı kas kasılmaları ve konuşma güçlüğü bulunmaktadır. Hastalık dünya genelinde 10 milyondan fazla insanı etkilemektedir.
Parkinson hastalığının erkeklerde görülme sıklığı kadınlara göre 1,5 kat daha fazladır. Hastalık genellikle 60 yaş üstü kişilerde ortaya çıkmaktadır, ancak teşhis konulanların sadece dörtte biri 50 yaş altındadır.
Parkinson hastalığına bağlı ölümlerin en çok görüldüğü yerlerden biri Avrupa'dır. Özellikle Yunanistan'da her 100 bin kişiden 25'i Parkinson hastalığı nedeniyle hayatını kaybetmektedir. Diğer Avrupa ülkeleri de bu konuda yüksek ölüm oranlarına sahiptir.
ABD'de yapılan bir araştırmaya göre ülkede her yıl ortalama 90 bin Amerikalıya Parkinson teşhisi konulmaktadır ve hastalık ülkenin 14. ölüm nedeni arasında yer almaktadır. ABD'de 2030 yılı itibarıyla Parkinson hastalarının sayısının 1,2 milyona ulaşması beklenmektedir.
Parkinson hastalığının erken teşhisi için yapay zeka da kullanılmaktadır. Göz taramaları sayesinde hastalığın belirtileri henüz ortaya çıkmadan tespit edilebilir. Ayrıca, akıllı saatlerden elde edilen verilerin incelenmesiyle de hastalığın erken teşhisi mümkün olabilmektedir.