72 Yıl "Demir Akciğer"le Yaşayan Polio Paul Hayatını Kaybetti

72 Yıl

Çocuk felci vakalarında kullanılan "Demir Akciğer" ile 6 yaşında yakalandığı çocuk felcinden bu yana birlikte yaşayan Polio Paul 78 yaşında hayatını kaybetti.

Geçtiğimiz yıllarda birçok medya kuruluşunda haberleri yapılan ve çocuk felci salgınının yoğun olduğu dönemlerde bir mucize olarak geliştirilen demir akciğer ile tam 72 yıl boyunca yaşayan Polio Paul, geçtiğimiz pazartesi günü (11 Mart 2024) hayatını kaybetti.

ABD'de yaşayan 'Polio Paul' lakaplı Paul Alexander, 1952 yılında henüz 6 yaşındayken çocuk felcine yakalandı. Aynı dönemde 58.000 vakanın yaşandığı ABD'de 3 yıl sonra hastalığa tedavi olacak olan aşı keşfedilmiş ve 1979'a gelindiğinde hastalık tamamen yenilmiş olacaktı.

Hastalığa yakalanan Paul, vücudunun direnebilmesi için o dönemde geliştirilen bir demir akciğere bağımlı şekilde yaşamaya başladı. 300 kilo ağırlığındaki bu demir cihazla geçen 72 yıl boyunca Paul'u hiçbir şey durdurumadı. Okul hayatına devam eden Paul, Hukuk fakültesi bitirdikten sonra uzun yıllar avukatlık yaptı.

Gelişen teknolojiyle "Demir At" ismini verdiği cihazını değiştirmeyi reddeden Paul, dünyada bu cihazı kullanan son kişi olarak hayatını kaybetti.


13 Mart 2024, 16:37