Acil İlaç İbareli Araçlara Tepki: Trafik Kanunda Bir Karşılığı Yok

Acil İlaç İbareli Araçlara Tepki: Trafik Kanunda Bir Karşılığı Yok

Karayolu Trafik ve Yol Güvenliği Derneği Onursal Başkanı, Trafik ve Yol Güvenliği Uzmanı İhsan Memiş, acil ilaç ibaresinin Trafik Kanunu'nda karşılığının olmadığına dikkat çekiyor.

Trafikte son zamanlarda üzeirnde "Acil İlaç" yazan veya ön camında bu ibarenin yer aldığı tabelalar olan hafif ticari araçlarla karşılaşmak mümkün. Bu araçlar ilaç teslimi süreçlerini yürütüyor ancak acil ilaç konusuyla ilgili bir trafik düzenlemesi veya özel statü bulunmuyor. 

Konuyla ilgili açıklama yapan Karayolu Trafik ve Yol Güvenliği Derneği Onursal Başkanı, Trafik ve Yol Güvenliği Uzmanı İhsan Memiş, bu araçların herkes için geçerli trafik kurallarına uymak zorunda olduğunun ve öncelikli araç statülerinin olmadığına dikkat çekiyor. 

Özellikle park yasağı olan yerlere araç bırakmak, hız sınırını aşmak veya kırmızı ışıkta geçmek gibi konularda kurallara aykırı hareket etmenin suç olduğunu dile getiren Memiş, "Trafikte hangi araçların istisna sayıldığı, geçiş üstünlüğüne sahip olduğu Trafik Kanunu ile açık olarak belirtilmiş durumdadır. Bunlar içinde ‘acil ilaç’ diye bir madde yoktur." dedi.

Geçiş Üstünlüğü Olan Araçlar Neler?

  • Acil hasta veya yaralı taşıyan ambulans ve özel araçlar
  • İtfaiye, orman yangını mücadele araçları
  • Organ veya doku taşıyan araçlar
  • Yasama, yürütme ve yargı organlarına ait üst makam araçları
  • Kar ya da buz mücadelesi için çalışan araçlar
  • Koruma görevini üstlenmiş kişilerin kullandığı araçlar (polis, jandarma ve benzeri)

Ancak altını tekrar çizmek gerek ki bu araçlar da gerekli durumlar haricinde temel kurallara uymak zorunda.


24 Mayıs 2024, 15:20