Antik Mısırlılar Kanser Ameliyatı Yapmış Olabilir Mi?

Antik Mısırlılar Kanser Ameliyatı Yapmış Olabilir Mi?

Cambridge Üniversitesi'nde yapılan bir çalışmada, Antik Mısır dönemine ait bir kafatasındaki kanserleri bölgeye cerrahi müdahale yapıldığını ortaya koydu.

Cambridge Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, 4.000 yıl öncesine ait bir kafatasında buldukları kanıtlarla, antik Mısırlıların kanserli tümörleri ameliyatla tedavi etmeyi denemiş olabileceğini öne sürüyorlar.

M.Ö. 2686-2345 yılları arasında yaşamış 30-35 yaşlarında bir adama ait olan kafatasında, kötü huylu tümörlerden kaynaklandığı düşünülen lezyonlar bulunuyor. Son teknoloji görüntüleme teknikleri ile yapılan incelemeler, bu lezyonların etrafında kesik izleri olduğunu ortaya çıkardı. Bu bulgular, keskin aletlerle tümörlerin cerrahi olarak çıkarılmış olabileceğini düşündürüyor.

Araştırmacılar, cerrahinin hasta hayattayken mi yoksa öldükten sonra mı yapıldığını kesin olarak bilmiyorlar. Her iki durumda da bulgular, antik Mısırlıların tıp ve cerrahide ne kadar ilerlemiş olduklarını gösteriyor.

Bu çalışma, kanserle mücadelenin uzun bir geçmişe sahip olduğunu ve insanların bu hastalığı yenmek için yüzyıllardır çabaladığını gösteriyor.

 


5 Haziran 2024, 18:34