Bakanlıktan Cilt Kanseri Uyarısı: Güneşten Korunun, Erken Teşhis Hayati Önem Taşıyor!

Bakanlıktan Cilt Kanseri Uyarısı: Güneşten Korunun, Erken Teşhis Hayati Önem Taşıyor!

Sağlık Bakanlığı cilt kanseri riskine karşı önemli uyarılarda bulundu. Güneşten korunma ve erken teşhisin önemini vurgulayan yetkililer, cilt kanseri türleri ve korunma yolları hakkında bilgi verdi.

Sağlık Bakanlığı yetkilileri, cilt kanserine karşı önemli uyarılarda bulundu. Yetkililer, cilt kanserinin en yaygın türleri olan bazal hücreli karsinom (BHK) ve skuamöz hücreli karsinomun (SHK) genellikle güneşe maruz kalan bölgelerde oluştuğunu, en tehlikeli türü olan melanomun ise erken teşhisle tedavi edilebildiğini vurguladı.

Son yıllarda cilt kanserlerinde artış gözlemlendiğini belirten yetkililer, bu durumun bozulan çevresel faktörlerden de kaynaklanabileceğini ifade etti. Cilt kanserinde erken teşhisin hayati önem taşıdığını vurgulayan yetkililer, vatandaşlara ciltlerini düzenli olarak kontrol etmelerini ve herhangi bir yeni leke, mevcut çil veya benlerde değişiklik fark etmeleri halinde doktora başvurmalarını önerdi.

Vücuttaki benlerin genellikle zararsız olduğunu belirten yetkililer, benlerden birinin farklı görünmesi veya 25 yaşından sonra yeni bir benin ortaya çıkması durumunda doktora başvurulması gerektiğini de ekledi.

Cilt Kanserinden Korunma Önlemleri:

Sağlık Bakanlığı yetkilileri, cilt kanserinden korunmak için şu önlemleri almayı öneriyor:

  • Güneşe maruz kalma süresini azaltın: Özellikle güneşin yoğun olduğu 11.00-15.00 saatleri arasında dışarıda bulunmaktan kaçının.
  • Güneş kremi kullanın: Açık kalan deri bölgelerine, güneşe çıkmadan 30 dakika önce güneş kremi sürün ve 2-3 saatte bir tekrarlayın. En az 30 SPF koruma faktörüne sahip, geniş spektrumlu bir güneş kremi kullanın.
  • Güneşten koruyucu giysiler kullanın: Sık dokunmuş giysiler, geniş kenarlı şapkalar ve UV korumalı gözlükler kullanarak cildinizi koruyun.
  • Gölgede durun: Güneşten korunmanın en basit ve etkili yollarından biri gölgede durmaktır. Mümkün olduğunca gölgede kalmaya çalışın.

 


28 Haziran 2024, 17:23