Çankırı'da Kene Isırması Sonucu Bir Kişi Hayatını Kaybetti! İl Sağlık Müdürlüğü'nden Uyarı

Çankırı'da Kene Isırması Sonucu Bir Kişi Hayatını Kaybetti! İl Sağlık Müdürlüğü'nden Uyarı

Çankırı'da kene ısırması sonucu bir kişi hayatını kaybetti. İl Sağlık Müdürlüğü vatandaşları Kırım Kongo Kanamalı Ateşi'ne (KKKA) karşı uyarıyor.

Çankırı'nın Ilgaz ilçesinde hayvancılıkla uğraşan Ali Akgün, vücuduna kene yapışması sonucu Kırım Kongo Kanamalı Ateşi'ne (KKKA) yakalandı ve tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. Bu üzücü olayla birlikte İl Sağlık Müdürlüğü vatandaşları KKKA'dan korunmak için uyardı.

Edinilen bilgilere göre, 17 Temmuz 2024 tarihinde Ali Akgün, Ilgaz'da hayvancılık faaliyeti sırasında vücuduna kene yapıştı. Kısa bir süre sonra rahatsızlanan Akgün, Ilgaz Devlet Hastanesi'ne başvurdu. Yapılan ilk müdahalelerin ardından durumu ağırlaşan Akgün, Ankara'daki bir hastaneye sevk edildi. Ne yazık ki doktorların tüm çabalarına rağmen Akgün, KKKA nedeniyle hayatını kaybetti.

İl Sağlık Müdürlüğü'nden Uyarı:

Bu üzücü olay sonrasında İl Sağlık Müdürü Dr. Hüseyin Sarıkaya, KKKA'dan korunmak için vatandaşları uyardı. Sarıkaya, kene ısırıklarına karşı dikkatli olunması gerektiğini ve riskli alanlara giderken gerekli önlemlerin alınmasını vurguladı.

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hakkında Bilgiler:

KKKA, zoonotik bir hastalıktır, yani hayvanlardan insanlara bulaşabilen bir enfeksiyon hastalığıdır. Hastalık, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi virüsü (CCHFV) tarafından ve genellikle keneler aracılığıyla bulaşır.

Kene Isırmalarına Karşı Korunma Önerileri:

  • Tarla, bağ, bahçe, orman ve piknik alanları gibi kene bakımından riskli bölgelere giderken mümkün olduğunca vücudu örten giysiler giyilmeli, pantolon paçaları çorapların içerisine sokulmalı ve açık renkli kıyafetler tercih edilmelidir.
  • Oturulacak yerlere de açık renkli örtü serilmelidir.
  • Riskli alanlardan döndükten sonra kene olup olmadığını görmek için vücut ve elbiseler dikkatlice kontrol edilmelidir.
  • Özellikle diz arkası, koltuk altları, kulak arkası, ense, saç dipleri ve kasıklar dahil olmak üzere vücudun tamamı kontrol edilmeli veya ettirilmelidir.
  • Çocukların da kene bakımından kontrol edilmesi önemlidir.
  • Keneye çıplak elle dokunulmamalıdır.
  • Kene tutulumu ya da temas öyküsü varsa acilen en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

 


17 Temmuz 2024, 19:28