Çocuk Sahibi Olmak İsteyenler Dikkat!

Çocuk Sahibi Olmak İsteyenler Dikkat!

25-45 yaş arası kadınlarda sık görülen miyomların yaygınlığının doğurganlık oranlarının azalması söz konusu olabilir.

Miyomlar genellikle rutin jinekolojik muayeneler sırasında tesadüfen fark edilir ve 25-45 yaş arası kadınlarda en sık görülür. Miyomlar, rahim içinde oluşan iyi huylu tümörlerdir ve üreme çağındaki kadınların %20'sinde görülür. Rahim içindeki büyük veya sayıca fazla miyomlar, gebe kalma sürecini olumsuz yönde etkileyebilir.

Kadın Hastalıkları, Doğum ve Jinekolojik Onkoloji Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Nazlı Topfedaisi Özkan, miyomların yaygınlığının doğurganlık oranlarının azalması ve yüksek östrojen maruziyeti nedeniyle arttığını belirtiyor. Her 5 kadından 1'inde görülen miyomlar, gebe kalmayı engelleyebilir veya başarısız IVF (tüp bebek) girişimlerine neden olabilir.

Miyomların boyutu, konumu ve semptomları çocuk sahibi olmak isteyen kadınlar için önemlidir. Küçük miyomlar genellikle gebe kalmayı veya sağlıklı bir hamilelik geçirmeyi engellemezken, büyük ve semptomatik miyomlar sorunlara neden olabilir. Bazı durumlarda, büyük miyomlar doğum sırasında komplikasyonlara yol açabilir.

Miyomlar çoğunlukla iyi huylu tümörlerdir, ancak nadir durumlarda kansere dönüşebilirler. Miyomlar kanserle ilişkilendirilse de, bu durum oldukça nadirdir ve herhangi bir semptomu olan kişilerin bir sağlık uzmanına danışması önemlidir.

Miyomlar genellikle pelvik veya alt karın bölgesinde ağrıya neden olabilir ve adet dönemlerinde ağrı artabilir. Aşırı adet kanaması, uzun süren adet dönemleri ve düzensiz adet kanamaları gibi semptomlar da görülebilir.

Miyomların tedavisi semptomları hafifletmeyi, büyümeyi durdurmaya veya miyomları çıkarmayı içerebilir. Tedavi seçenekleri arasında ilaç tedavisi, miyomektomi, embolizasyon, histeroskopi ve histerektomi bulunmaktadır. Her hasta için en uygun tedavi yöntemi, durumun özelliklerine ve hastanın tercihlerine bağlı olarak belirlenir.


17 Nisan 2024, 14:29