Kasık fıtığı, çocuklarda görülebilen bir sağlık sorunudur ve dinlenme ile düzelen ağrı ve rahatsızlık hissi, kasıklarda ağrı veya basınç, çıkıntı yerinde yanma,
Kasık fıtığı, çocuklarda görülebilen bir sağlık sorunudur ve dinlenme ile düzelen ağrı ve rahatsızlık hissi, kasıklarda ağrı veya basınç, çıkıntı yerinde yanma, bebeklerde huysuzluk ve beslenme güçlüğü, mide bulantısı ve kusma, ateş, kırmızı veya soluk mavi-gri renkte ve hassas olan bir şişlik kasık fıtığının en bilinen belirtilerindendir. Kasık fıtığı, her 100 çocuktan 1-4'ünde görülmektedir ve erken doğan bebeklerde bu oran daha yüksektir. Erkeklerde yaklaşık yüzde 10, kızlarda ise yüzde 30 oranında iki taraflı oluşabilmektedir ve iki taraflı kasık fıtıkları farklı zamanlarda iki ayrı ameliyat gerektirebilir.
Uzmanlar, çocuklarda görülen kasık fıtığı ve tedavisi hakkında bilinmesi gerekenleri anlattı. Kasık fıtıklarının genellikle erişkinlerde görülen direkt ve daha çok çocuklarda görülen indirekt olmak üzere iki tipinin olduğunu belirtti. Erkeklerde testislerin, kızlarda ise rahmi asan bağların geçtiği bir kasık kanalı bulunduğunu ve doğumdan sonra bu kanalın kapanması gerektiğini ifade etti. Ancak kanalın açık kalması durumunda bağırsakların veya diğer karın içi organların bu kanala girmesiyle kasık fıtığı meydana gelir. Uzmanlar, fıtığın doğumdan hemen sonra kasık bölgesinde ve testislerin bulunduğu torbada şişlik olarak fark edilebileceğini ve sonrasında ıkınma, öksürme, ağlama ve yüksekten atlama gibi karın içi basıncı artıran aktiviteler sırasında aniden oluşabileceğine dikkat çekti. Ayrıca bağırsakların kasık kanalında sıkışması sonucu inkarsere herni olarak adlandırılan boğulmuş fıtığın gelişebileceğini ifade etti. Bu durumda kasıkta sert ve sürekli ağrılı bir şişlik meydana gelir. Çocuklarda sürekli kasık ağrısı, hareket kısıtlılığı ve zamanla renk değişikliği gösteren şişlik gibi şikayetlerin kasık fıtığının belirtileri olabileceği bilgisini paylaştı.
Kasık fıtığının tedavisinin ameliyat dışında başka bir yöntemle mümkün olmadığını vurgulayan uzmanlar, mümkün olan en kısa zamanda ameliyatın yapılması gerektiğini, fıtığın boğulması durumunda ise daha büyük bir ameliyat gerekebileceğini belirtti. Tedavi yöntemleri arasında laparoskopik denilen kapalı yöntemle yapılan ameliyatın da bulunduğunu ve bu yöntemin avantajlarını açıkladı.