Colorado'da Veba Vakası Tespit Edildi! Yetkililerden Önemli Uyarılar

Colorado'da Veba Vakası Tespit Edildi! Yetkililerden Önemli Uyarılar

ABD Colorado'da bir kişide veba vakası doğrulandı. Yetkililer, veba hastalığından korunmak için önemli uyarılar yaptı.

Yetkililer Salı günü, Colorado'nun Pueblo İlçesinde bir kişide veba vakasının doğrulandığını açıkladı. Vaka Cuma günü ön test sonuçlarıyla işaretlendi ve enfeksiyonun kaynağı hala araştırılıyor. 

CDC'ye göre, 1970'ten 2022'ye kadar Colorado'da 67 veba vakası bildirildi. Dünya Sağlık Örgütü'nün bulgularına göre, 2010'dan 2015'e kadar dünya çapında 3.248 insan veba vakası bildirildi, en sık Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Madagaskar ve Peru'da görüldü.

Veba Nedir ve Nasıl Bulaşır?

Veba, insanlık tarihinin en ölümcül bakteriyel enfeksiyonlarından biridir. Pireler tarafından bulaşan Yersinia pestis bakterisinin neden olduğu bulaşıcı bir hastalıktır. Orta Çağ'da milyonlarca Avrupalıyı öldüren Kara Ölüm ile bilinmesine rağmen, günümüzde nadiren insanları enfekte ediyor.

Veba, enfekte pirelerin ısırması, enfekte hayvanlarla temas veya enfekte bir kişi veya hayvanın öksürüğünden çıkan damlacıkların solunması yoluyla insanlara bulaşır.

Belirtileri Nelerdir?

Tipik belirtiler arasında ani ateş ve titreme, şiddetli baş ağrısı, kas ağrıları, mide bulantısı, kusma ve genellikle ağrılı şişmiş lenf düğümleri bulunur.

Veba'dan Nasıl Korunulur?

Yetkililer, veba hastalığından kendinizi ve evcil hayvanlarınızı korumak için şu adımları atmanızı öneriyor:

  • Evlerin, garajların, barakaların ve rekreasyon alanlarının etrafındaki çalılıklar, taş yığınları, çöp ve kereste yığınları gibi vahşi kemirgenlerin insanların etrafında bulunabileceği yerleri ortadan kaldırın.
  • Köpek ve kedileri pirelere karşı tedavi edin.
  • Evcil hayvan mamalarını kemirgen geçirmez kaplarda tutun.
  • Evcil hayvanların kemirgen alanlarında dolaşmasına veya sizinle yatakta uyumasına izin vermeyin.

 


18 Temmuz 2024, 20:02