Çölyak Hastalığı Genetik Kökenli

Çölyak Hastalığı Genetik Kökenli

Genetik kökenli nedenlerle ortaya çıkan çölyak, ömür boyu glutensiz beslenme gerektiriyor. Uzmanlar dikkat edilmesi için uyarıyor.

Çölyak hastalığı, genetik kökenli bir hastalık olarak biliniyor. Buğday, arpa, çavdar ve yulaf gibi ürünlerde bulunan gluten adlı proteinlere karşı ince bağırsakta aşırı duyarlılık gelişiyor. Uzmanlar, bu hastalığın tedavisinin ömür boyu glutensiz beslenme olduğunu vurguluyor.

Hastalığın belirtileri farklılık gösterebiliyor. Hafif vakalarda herhangi bir yakınma olmayabilirken, ileri vakalarda ishal, kilo kaybı, gaz ve kemik erimesi gibi belirtiler ortaya çıkabiliyor. Şeker hastalığı, hipotiroidi, eklem ağrısı, depresyon gibi ek rahatsızlıklar da sıkça görülebiliyor.

Doktorlar, hastalığın belirtilerinin ortaya çıkmadan yakalanması durumunda, beslenme önerileriyle yakınmaların önlenebileceğini belirtiyor. Ayrıca, çölyak hastalarının birinci derece akrabalarında hastalığın araştırılması önem taşıyor.

Çölyak hastalığının teşhisi için antikor testleri ve ince bağırsak biyopsisi gibi yöntemler kullanılıyor. Tedavi için ilaç kullanımına gerek olmadığını vurgulayan doktorlar, hastaların ömür boyu sıkı bir şekilde glutensiz beslenmeleri gerektiğini belirtiyor. Buğday, arpa, çavdar ve yulaf unu içeren hiçbir besinin tüketilmemesi ve glüten içeren katkı maddelerine dikkat edilmesi gerekiyor.


19 Nisan 2024, 17:53