Dünya Sağlık Haftası'nın Bu Yılki Teması: Sağlığım, hakkımdır!

Dünya Sağlık Haftası'nın Bu Yılki Teması: Sağlığım, hakkımdır!

Dünya Sağlık Örgütü herkesin kaliteli sağlık hizmetine ulaşma hakkını savunmak amacıyla Dünya Sağlık Günü ve Haftası'nın 2024 yılı temasını “Sağlığım, hakkımdır” olarak belirledi.

Prof. Dr. Andrija Stampar başkanlığındaki komisyonun hazırladığı Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Anayasası’nın 26 ülkenin onayı ile yürürlüğe girme tarihi olan 7 Nisan Dünya Sağlık Günü, takip eden hafta ise Sağlık Haftası olarak kutlanıyor.

Sağlık Günü ve Sağlık Haftası boyunca üye ülkelerde halkın sağlık çalışmaları hakkında bilgilendirilmesi, erken tanının öneminin vurgulanması ve hastalıklar hakkında bilgilendirmeler yapılması için çeşitli faaliyetler yürütülüyor. Dünya Sağlık Örgütü, her yıl Sağlık Haftası için odaklanılacak konuları belirlemek adına bir tema belirliyor. Bu yılın teması ise: "Sağlığım hakkımdır."

Dünya çapında yaşanan afetler, savaşlar, sosyo - ekonoik krizler sonucu olarak milyonlarca insanın sağlık hakkının tehdit altında olduğunu dile getiren DSÖ; en az 140 ülkenin sağlığı anayasalarında bir insan hakkı olarak tanıdığını ancak sağlık hizmetlerine erişim hakkını güvence altına alacak yasaların çıkarılmadığının altını çiziyor.

Dünya Sağlık Örgütü 2024 yılını temasını tüm bu sebepler nedeniyle ve herkesin, her yerde, kaliteli sağlık hizmetlerine, eğitime ve bilgiye, güvenli içme suyuna, temiz havaya, iyi beslenmeye, kaliteli barınmaya, insana yakışır çalışma ve çevre koşullarına ve özgürlüğe erişme hakkını savunmak amacıyla “Sağlığım, hakkımdır” olarak belirledi.


7 Nisan 2024, 15:41