Dünya Sağlık Örgütü: Yetişkinlerin Üçte Biri Hareketsiz!

Dünya Sağlık Örgütü: Yetişkinlerin Üçte Biri Hareketsiz!

DSÖ raporuna göre dünya çapında 1,8 milyar yetişkin yeterince hareket etmiyor ve bu durum kalp hastalıkları, diyabet, demans ve kanser riskini artırıyor

Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) yeni raporuna göre, dünya çapında 1,8 milyar yetişkin yeterince fiziksel aktivite yapmıyor. Bu durum, kalp hastalıkları, diyabet, demans ve kanser gibi kronik hastalık riskini önemli ölçüde artırıyor.

Rapora göre yetişkinler arasında hareketsizlik oranı 2010'dan beri dünya genelinde %5 arttı. En yüksek artış ise Asya-Pasifik ve Güney Asya bölgelerinde görülürken kadınlarda hareketsizlik oranı %34, erkeklerde ise bu oran %29.

DSÖ Direktörü Tedros Ghebreyesus, bu bulguları "kanser ve kalp hastalıklarını azaltmak ve akıl sağlığını desteklemek için kaybedilmiş bir fırsat" olarak değerlendiriyor. Ghebreyesus, fiziksel aktiviteyi teşvik etmek için yeni politikalar ve ek bütçe çağrısında bulunuyor.

DSÖ Fiziksel Aktivite Birimi Başkanı Fiona Bull ise, egzersiz imkanlarının sunulması ve toplumun tüm kesimlerinin göz önünde bulundurulması gerektiğini vurguluyor.

Dünya Sağlık Örgütü, yetişkinlerin haftada en az 150 dakika orta yoğunlukta veya 75 dakika yüksek yoğunlukta aerobik egzersiz yapmasını öneriyor. Yetersiz fiziksel aktivitenin küresel çapta sağlık sistemlerine maliyeti ise 2020 ile 2030 yılları arasında 300 milyar dolara yakın olacak.

 


27 Haziran 2024, 19:43