Dünyada Bir İlk: Epilepsi Nöbetlerini Kontrol Altına Alan Beyin Implantı Takıldı

Dünyada Bir İlk: Epilepsi Nöbetlerini Kontrol Altına Alan Beyin Implantı Takıldı

Şiddetli epilepsi hastası 13 yaşındaki Oran Knowlson, nöbetleri kontrol altına almayı amaçlayan beyin implantı takılan ilk kişi oldu

Şiddetli epilepsi hastası bir genç, dünyada nöbetleri kontrol altına almayı amaçlayan beyin implantı takılan ilk kişi oldu.13 yaşındaki Oran Knowlson, Ekim ayında University College London, King's College hastanesi ve Oxford Üniversitesi ortaklığında Gosh'ta yapılan bir denemenin parçası olarak ameliyat oldu.

Oran, üç yaşındayken geliştirdiği, tedaviye dirençli bir epilepsi türü olan harici Lennox-Gastaut sendromuna sahip. Bu durum, Oran'ın günün herhangi bir saatinde nöbetler geçirebileceği ve epilepsiden (Sudep) dolayı beklenmedik ani ölüm riskinin önemli ölçüde arttığı anlamına geliyordu.

Ameliyat sırasında Oran'ın beyninin derinliklerine, beyindeki oldukça bağlantılı bir merkez olan talamusa ulaşana kadar iki elektrot yerleştirildi.

beri daha mutlu, daha konuşkan ve daha iyi bir yaşam kalitesine sahip olduğunu söyledi. "Gelecek umut verici görünüyor ki bunu altı ay önce söylemeyi hayal bile edemezdim" dedi.

Londra'daki Great Ormond Street Hastanesi'nde (Gosh) cerrahi ekibi yöneten danışman pediatrik beyin cerrahı Martin Tisdall, epilepsinin Oran ve ailesinin hayatlarını tamamen değiştirdiğini ve böylece onun ata bindiğini ve bağımsızlığını geri kazandığını gördüğünü söyledi.

 

 


27 Haziran 2024, 20:19