Dünya Aferez Birliği (WAA) Başkanı Prof. Dr. Fevzi Altuntaş, lenf sistemi kanseri olan lenfomada, düzenli aralıklarda ve yeterli dozda ilaç tedavisinin yaşam süresini uzattığını belirtti.
Dünya Aferez Birliği (WAA) Başkanı Prof. Dr. Fevzi Altuntaş, lenf sistemi kanseri olan lenfomada, düzenli aralıklarda ve yeterli dozda ilaç tedavisinin yaşam süresini uzattığını belirtti. Lenf sistemi kanseri olan lenfoma, lenfosit adı verilen kan hücrelerinin aşırı çoğalması sonucu ortaya çıkar ve vücudun farklı bölgelerinde görülebilir. Lenfomanın gelişiminde çeşitli risk faktörlerinin rol oynadığını ifade eden Altuntaş, sigara ve tütün ürünlerinin kullanımının en önemli risk faktörlerinden biri olduğunu vurguladı. Türkiye'de lenfoma görülme sıklığının yaşla birlikte arttığını, ileri yaşlarda sıklığının 100 binde 60'a kadar çıkabildiğini söyledi.
Lenfoma hastalarında sık görülen belirtiler arasında lenf bezlerinde şişlik, yüksek ateş, kilo kaybı, gece terlemesi, ciltte kaşıntı, halsizlik ve yorgunluk bulunmaktadır. Erken teşhisin önemli olduğunu belirten Altuntaş, ağrısız ve hareketli lenf bezesi şişliği durumunda bir sağlık kuruluşuna başvurmanın gerektiğini söyledi. Lenfoma tedavisi kemoterapi, immünoterapi ve radyoterapi gibi yöntemlerle yapılmaktadır. Altuntaş, lenfoma tedavisinde düzenli aralıklarla ve yeterli dozda ilaç almanın yaşam süresini uzattığını vurgulayarak, bu nedenle ilaç tedavisinin gerektiği gibi uygulanması gerektiğini ifade etti. Ayrıca, lenfoma tedavisinin kişiye özgü olduğunu ve her hastanın farklı bir tedavi süreci yaşadığını belirten Altuntaş, psikolojik ve sosyal destek almanın da tedavi başarısını artırabileceğini sözlerine ekledi.