TEİS Başkanı Nurten Saydan, Eczacılık Günü dolayısıyla yaptığı basın açıklamasında mesleğin problemlerine ve eczacıların taleplerine değindi.
14 Mayıs Eczacılık Günü kapsamında bir basın açıklaması yayınlayan Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Başkanı Ecz. Nurten Saydan, eczacılık mesleğinin sorunları çözülmedikçe bu özel günlerin bayram coşkusu ile kutlanamadığını dile getirdi. Açıklamada eczacılığın en temel problemlerini ve eczacıların taleplerini dile getiren Saydan "14 Mayıs Eczacılık Bayramını kutlayamıyoruz çünkü; maalesef taleplerimiz karşılanmıyor" dedi.
Plansız Açılan Eczacılık Fakülteleri İşsizlik Yaratıyor
Çok sayıda üniversitede plansızca açılan eczacılık fakültesinin yetersiz altyapısının eğitimde yaratacağı yetersizliklere dikkat çeken Saydan, teknik olarak yetersiz olan fakültelerin en önemli sorunlardan olduğunu dile getirdi. Saydan açıklamada “Plansız bir şekilde her geçen gün artan sayıda açılan eczacılık fakülteleri gençlere bir gelecek sunan kurumlar olmak yerine, işsizliği öteleyen bir yapı halini almış durumda. Bugünkü koşullarda 2025 yılında ihtiyaç fazlası 10 bin eczacı olacağı öngörülüyor." dedi.
İlaç Kuruna Düzenleme Şart
İlaçlarda uygulanan sabit Euro kuru düzenlemesinin, piyasa kuru ile büyük farka sahip olması birçok firmanın ilaçlarını ülkeden çekmesine ve birçok hayati ilaca ulaşmanın mümkün olmamasına neden oluyor. Konuyla ilgili olarak mevcut düzenlemenin çalışmadığına dikkat çeken Saydan, durumun hem halk sağlığı hem de eczaneler için sorunlar yarattığını dile getiriyor.
Eczane Eczacılarına Yeşil Pasaport Getirilmeli
Daha önce de çeşitli şekillerde dile getirildiği üzere eczacıların uluslararası sağlık sistemi işe yakın temasını sürdürebilmesi için vize sorunlarını çözmeye yönelik adımların atılması ve gerekli kolaylıkları sağlayacak yöntemlerin uygulanması taleplerini de dile getiren Saydan; “Bilindiği üzere eczacılar; ilaç endüstrisi ve sağlık hizmetleri bağlamında önemli bir role sahiptir. Uluslararası alanda sağlık sektörüyle ilgili konferans, sempozyum ve toplantılara daha kolay erişim sağlamak, eczacıların mesleki bilgi ve becerilerini geliştirmeleri, yeni ilaçlar, tedavi yöntemleri ve eczacılık pratiği ile ilgili uluslararası gelişmeler hakkında bilgi sahibi olmaları açısından büyük önem taşıyor. Bu sebeple, eczacılara yönelik vize işlemlerinin kolaylaştırılması ve hususi damgalı pasaport verilmesi, ulusal sağlık hizmetlerinin kalitesini artırma potansiyeline sahiptir." dedi.