Erkeklerde Akciğer Kadınlarda Meme Kanseri Önde

Erkeklerde Akciğer Kadınlarda Meme Kanseri Önde

Her yıl yaklaşık 164 bin kişiye kanser teşhisi koyulan ülkemizde erkeklerde akciğer, kadınlarda ise meme kanseri yaygınlık gösteriyor.

Kanser, vücudun herhangi bir kısmında anormal hücrelerin kontrolsüz bir şekilde büyümesi ve diğer organlara yayılmasıyla başlıyor. Akciğer, meme, cilt, prostat, mide, kalın bağırsak (kolon), rahim ağzı (serviks) kanseri ve lenf bezi tümörleri kanserin en yaygın türleri arasında yer alıyor. 

Erkeklerde Akciğer Kadınlarda Meme Kanseri

Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Kanser Daire Başkanlığının yaptığı açıklamaya göre Türkiye'de her yıl yaklaşık 164 bin kişiye kanser teşhisi konuluyor. Kayda geçen bu vakaların 97 bini erkekken 67 bini ise kadın. Vakalarda erkeklerde tütün ve tütün ürünleri kullanımına bağlı olarak özellikle akciğer kanseri yaygın olarak görülürken, kadınalrda ise meme kanseri yoğunluğu daha fazla.

Kanserin oluşumunda genetik yatkınlık yanı sıra sigara ve alkol kullanımı, yoğun güneş ışığına maruz kalma, radyasyon, bazı virüsler, kötü beslenme alışkanlıkları ve hava kirliliği gibi çevresel faktörler etkili olabiliyor. Dünya genelinde kanser vakalarının yaklaşık üçte biri önlenebilir niteliktedir. Bu vakaların çoğu sağlıksız yaşam tarzı alışkanlıklarından kaynaklanmaktadır. Sigara ve alkol kullanımı, yüksek vücut kitle indeksi, dengesiz beslenme, az meyve ve sebze tüketimi ve fiziksel aktivite eksikliği kanser riskini artırır. Ancak sağlıklı bir yaşam tarzı benimseyerek, kanserin üçte biri önlenebilir.


18 Nisan 2024, 11:19