Erken Ergenlik Takip Edilmeli

Erken Ergenlik Takip Edilmeli

Erken ergenlik vakalarındaki artış, aileler arasında endişe yaratıyor. Çocuk gelişimini yakından takip etmek her geçen gün önem kazanıyor.

Çocukluk ile yetişkinlik arasındaki bu dönemde fiziksel, duygusal ve bilişsel değişimler yaşanır. Ergenlik döneminin başlaması kızlarda genellikle ortalama 9, erkeklerde ise ortalama 11 yaşında oluyor. Ancak son 20-30 yılda bu belirtilerin daha erken yaşta görülüyor. Erken ergenliğe giren çocuklar, psikolojik ve ilgi alanları açısından farklılık gösterebilirler.

Erken ergenlik durumu, kızlarda meme gelişiminin 8 yaşından önce, erkeklerde ise testis gelişiminin 9 yaşından önce başlaması olarak tanımlanır. Bu durumun nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte, küresel ısınma, hormonlu gıdalar ve vücuda giren kimyasallar gibi çevresel faktörlerin etkisi olduğu düşünülmektedir. Erken ergenliğin belirtileri arasında koltuk altı ve genital tüylenme, ter kokusu gibi fiziksel değişiklikler yer alır. Ancak ergenlik başlamasına bu belirtilerle karar vermek doğru değildir.

Erken ergenlik tanısı konulamadığı takdirde tedavi edilmezse, boy kısalığı, erken adet görme gibi sorunlarla karşılaşılabilir. Bu nedenle, tanı konulduğunda tedavi edilmesi önemlidir. Tedavi için fiziksel muayene ve laboratuvar testleri yapılır. Bazı durumlarda, 6-8 yaş aralığında iyi huylu meme büyümeleri olabilir, bu durumu erken ergenlikten ayırt etmek önemlidir.


22 Mart 2024, 15:58