Düzce Üniversitesi akademisyenleri, fındık dalı ve kabuğundan elde edilen kompostla mantar yetiştirdi. Düzce Üniversitesi Tarımsal Atıkların Endüstriye Geri Kazanımı
Düzce Üniversitesi akademisyenleri, fındık dalı ve kabuğundan elde edilen kompostla mantar yetiştirdi. Düzce Üniversitesi Tarımsal Atıkların Endüstriye Geri Kazanımı Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde görevli akademisyenler, fındık atıklarını sıfır maliyetle katma değerli ürüne dönüştürmeyi hedefleyerek reishi mantarı üretti. Bu mantar, tıp, ilaç, kozmetik ve gıda sektörlerinde kullanılıyor.
Düzce Üniversitesi, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığının "Üniversitelerin Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması" projesi kapsamında 2016 yılında "sağlık" ve "çevre" alanlarında pilot üniversite seçildi. Bu çerçevede, DÜTAGAM bünyesinde tarımsal atıkların geri kazanımı üzerine çalışmalar yürütülmekte ve geleneksel ve tamamlayıcı tıp alanında araştırmalar yapılmaktadır. DÜTAGAM Tıbbi ve Yenilebilir Mantar Üretim Laboratuvarı'nda 3 yıldır yapılan çalışmalarda, fındık dalı ve kabuğundan elde edilen organik gübreyle reishi mantarı yetiştirildi. Reishi mantarı, özellikle Çin, Japonya ve Kore gibi ülkelerde "ölümsüzlük mantarı" olarak da bilinir ve sağlık alanında, ilaç, kozmetik ve gıda sektörlerinde kullanılıyor.
Fındık atıklarının sıfır maliyetle katma değerli ürüne dönüştürüldüğü bu çalışmalarla birlikte, Düzce Üniversitesi akademisyenleri bölge halkına mantar yetiştiriciliği eğitimleri verme hedefiyle kurslar açmayı planlamakta. DÜTAGAM Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Çağlar Akçay, fındığın bölgede en çok atık oluşan ürün olduğunu ve bu atıkların değerlendirilmesi için çalışmalar yürüttüklerini belirtti. Reishi mantarının kilogramının kurutulmuş halde 7 bin liraya kadar satılabildiğini ifade eden Akçay, ülkemizde henüz yeterince bilinmeyen ve üretilmeyen bu mantarın potansiyelini vurguladı. Ayrıca, fındık atıklarının mantar üretimi için kullanılmasıyla çiftçilere de katma değerli ürünler elde etme fırsatı sunulduğunu belirtti.