Güney Afrika'da Maymun Çiçeği Virüsünden 2. Ölüm! Vaka Sayısı 6'ya Yükseldi

Güney Afrika'da Maymun Çiçeği Virüsünden 2. Ölüm! Vaka Sayısı 6'ya Yükseldi

Güney Afrika'da maymun çiçeği virüsü endişesi artıyor. Virüse yakalanan 1 hasta daha hayatını kaybederken, vaka sayısı 6'ya yükseldi.

Güney Afrika'da maymun çiçeği virüsü yayılıyor ve endişeler artıyor. Sağlık Bakanlığı'ndan gelen son bilgilere göre, virüse yakalanan 1 hasta daha hayatını kaybetti. Bu can kaybıyla birlikte virüsten ölenlerin sayısı 2'ye yükseldi.

38 yaşındaki hasta, hastane başvurusu sırasında yapılan testte maymun çiçeği virüsü pozitif çıktı. Yaygın lezyonlar, baş ağrısı, yorgunluk, ağız ülseri, kas ve boğaz ağrısı gibi şikayetleri olan hasta, aynı gün hayatını kaybetti.

Sağlık Bakanı Joe Phaahla, vaka sayısının da 6'ya yükseldiğini açıkladı. Phaahla, dikkat çekici bir bilgi vererek vakaların şu ana kadar seyahat geçmişi olmayan 30-39 yaş arası erkeklerde görüldüğünü belirtti. Bu durum, virüsün bölgede yerel olarak bulaştığının göstergesi olarak yorumlanıyor.

Maymun çiçeği virüsü, çiçek hastalığına benzeyen belirtilere yol açıyor. Yüksek ateş, baş, sırt ve kas ağrıları, üşüme ve titreme, ciltte döküntü gibi semptomlar görülen hastalarda virüsün bulaştığı düşünülüyor.

Yetkililer, vatandaşları virüsün bulaşma riskini azaltmak için maske takma, sosyal mesafeyi koruma ve hijyen kurallarına uyma gibi önlemleri almaya teşvik ediyor. Ayrıca, şüpheli belirtiler yaşayan kişilerin gecikmeden sağlık kuruluşlarına başvurmaları gerektiği vurgulanıyor.

Maymun Çiçeği Virüsü Hakkında:

  • Maymun çiçeği virüsü, zoonotik bir virüs, yani hayvandan insana bulaşabiliyor.
  • Virüsün doğal konakları Afrika kemirgenleri.
  • İnsanlara enfekte hayvanlarla temas, enfekte hayvanların etinin veya sıvılarının tüketilmesi veya hastalıklı bir kişiyle yakın temas yoluyla bulaşıyor.
  • Belirtiler genellikle 7 ila 14 gün arasında ortaya çıkıyor, ancak 5 ila 21 gün arasında da değişebiliyor.
  • Hastalık genellikle hafif  geçip kendiliğinden iyileşse de bazı durumlarda ölümcül olabiliyor.
  • Maymun çiçeği virüsüne karşı şu anda herhangi bir spesifik tedavi veya aşı bulunmamakta.

14 Haziran 2024, 12:10