Hava Kirliliği KOAH Hastalığı Riskini Artırıyor!

Hava Kirliliği KOAH Hastalığı Riskini Artırıyor!

Hava Kirliliği KOAH Hastalığı Riskini Artırıyor!

Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH), sağlıklı ve rahat  bir şekilde nefes almayı engelleyecek şekilde hava yollarının daralması olarak nitelendirilebilir. En yaygın belirtileri balgamlı öksürük ve nefes darlığı olan KOAH’ın ortaya çıkmasındaki etkenler arasında hava kirliliği de gösteriliyor.

Harran Üniversitesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Hamdiye Turan konuyla ilgili yetersiz beslenme, enfeksiyonlar, iç veya dış ortam kirleticilerine pasif maruz kalma gibi etkenlerle birlikte doğumdan önce veya sonra akciğer gelişiminin geri kalmasının KOAH’a yol açabileceğini söyledi. Bu etkenlerin yanı sıra ise hava kirliliğine maruz kalmanın da KOAH hastalığına yakalanma riskini artırdığını belirten Turan, günümüzde özellikle fosil yakıtlar ve biyokütle dumanına sıkça maruz kalabildiğimizi ve bunun da hastalık riskini artırdığını söyledi.

KOAH hastalığına yakalanma konusunda yaşın belirleyici olmadığını ve her yaştan bireyin bu hastalığa yakalanabileceğini söyleyen Turan, erken teşhisin önemine de dikkat çekti. Tütün kullanımının azaltılması ve bahsedilen dumanlara ve gazlara vücudumuzu maruz bırakmamaya özen gösterilmesi gerektiğini vurguladı.


24 Kasım 2023, 16:31