Hormon İlaçları Tümör Riskini Artırıyor Olabilir

Hormon İlaçları Tümör Riskini Artırıyor Olabilir

Fransa'da yapılan bir araştırma, uzun süreli ve düzenli hormon ilacı kullanımının beyin tümörlerine etki ettiği sonucuna ulaşıldı.

Özellikle kadınlar tarafından doğum kontrolü ya da çikolata kisti gibi sebeplerle düzenli kullanılan birçok hormon ilacı var. Konuyla ilgili bir araştırma ilginç detaylar ortaya koydu.

Fransa'da testosteron seviyesini düşürmek için kullanılan yapay progesteron hormon ilacı kullanan 250 binden fazla kadının verileri incelendi. Çalışma uzun süreli ve yüksek dozda hormon ilacı kullanan kadınlarda beyin tümörü oluşuma etki ettiği sonucuna ulaşıldı. Çalışmada incelenen tümörlerin büyük çoğunluğu iyi huyluydu. 

2007'den bu yana rapor edilen vakalarda hormon ilaçlarının 5 ile 30 yıl arayla kullanıldığında ortaya çıktığı gözlendi. Ayrıca ilaçların kullanımı bırakıldığında da tümör oluşum riskinin azaldığı gözlemlendi.

Uzmanlar yüksek dozda ve uzun süreli hormon ilacı kullanımı gerekliliğinde beyin tümörüne yönelik taramaların düzenli yapılması gerektiğinin altını çiziyor.


9 Nisan 2024, 12:50