İl Sağlık Müdürlüğü Kararına TİTCK'dan Düzeltme: İlaçları Birinci Derece Yakına Teslim Etme Zorunluluğu Yoktur

İl Sağlık Müdürlüğü Kararına TİTCK'dan Düzeltme: İlaçları Birinci Derece Yakına Teslim Etme Zorunluluğu Yoktur

İstanbul Valiliği İl Sağlık Müdürlüğü'nün reçeteye tabi ilaçların hasta veya birinci derece yakını dışında teslim edilmemesine yönelik uygulamasına karşı Türk Eczacıları Birliği'nin başvurusu üzerine TİTCK'dan düzeltme geldi.

İstanbul Valiliği İl Sağlık Müdürlüğü'nün geçtiğimiz haftalarda ilçe sağlık müdürlüklerine ve eczanelere ilettiği yazıyla reçeteye tabi ilaçların hastanın kendisi veya birinci derece yakını dışında teslim edilmemesi, teslim edilmesi durumunda idari işlem uygulanacağı duyrulmuştu. Konuyla ilgili hem eczacı odalarından hem de Tüm Eczacı İşverenler Sendikasından tepki gelmiş, eczacılar ve hastalar için mağduriyet oluşturacak bu kararın yasal olarak karşılığının olmadığı dile getirilmişti. 

Türk Eczacıları Birliği'nin Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'na yaptığı başvuru ile konunun açıklığa kavuşturulması talep edilmiş. TİTCK yaptığı değerlendirme sonrasında, İl Sağlık Müdürlüğü'nün yazısında talep edildiği şekilde bir zorunluluk bulunmadığı, kayıt altına alınmak koşuluyla ilaçların birinci derece yakınlık aranmaksızın verilebileceğini dile getiren bir cevap yayınladı. Konuyla ilgili olarak İl Sağlık Müdürlüğü'ne bilgi ilettiğini belirten TİTCK açıklaması ile ilaçların hasta veya birinci derece yakını dışında teslim edilememesi konusundaki kafa karışıklığı da çözülmüş oldu.

 


13 Haziran 2024, 17:06