İlaca Dirençli Sıtma Potansiyel Bir Tehlike. Afrika Ciddi Bir Tehlike Altında!

İlaca Dirençli Sıtma Potansiyel Bir Tehlike. Afrika Ciddi Bir Tehlike Altında!

Afrika'da ilaca dirençli sıtmanın yayılması, milyonlarca insanın hayatını tehdit ediyor. Bilim insanları, acil ve radikal adımlar atılmazsa felaketin kaçınılmaz olduğunu uyarıyor.

Doğu Afrika'da, kritik ilaç etkisini kaybeden sıtma parazitleri hızla yayılıyor. Direnç seviyeleri bazı bölgelerde üç yıl içinde yüzde 1'in altından yüzde 20'nin üzerine çıktı. Afrika'da sıtmaya karşı direnç yaygınlaştığında çocuk ölümlerinin üç katına çıktığı biliniyor. 10 ülkeden 28 önde gelen sıtma uzmanı, Science dergisinde acil önlem alınması için çağrıda bulundu.

Dirençli parazitler ilk kez Afrika'da Ruanda'da, ardından Uganda ve Eritre'de ortaya çıktı. Bu parazitler ülkeler içinde ve sınır ötesinde hızla yayılıyor. Şu anda Etiyopya, Eritre, Ruanda, Uganda ve Tanzanya'da sıtma vakalarının yüzde 10'undan fazlası dirençli parazitler tarafından tetikleniyor.

"Milyonlarca Hayat Tehlikede"

Nijerya'daki Ilorin Üniversitesi'nden Prof. Olugbenga Mokuolu, "Giderek etkisiz hale gelen sıtma önleyici tedaviler nedeniyle milyonlarca insan ölmeden önce harekete geçme zamanı geldi" dedi. Bilim insanları, dirençli parazitlerin yayılmasının "önlenemez" olduğunu söylüyor. Bu durumun ne kadar hızlı gerçekleşeceği ise henüz bilinmiyor.

Tarih Tekerrür Ediyor!

Bölge benzer bir hikayeyi daha önce de yaşanmıştı. Parazit, 1970'lerde Doğu Afrika'da önceki bir ilaca direnç kazanmış ve 1980'lerde batı kıyısına ulaşmıştı. Kıtada sıtmadan kaynaklanan ölümler 1980'de yaklaşık 493.000'den 2004'te üç katına çıkarak 1,6 milyona ulaştı.

 


23 Temmuz 2024, 17:21