İnsanlar Yaşlandıkça Neden Daha Yavaş Hareket Ediyor? Yeni Çalışma Cevabı Verebilir

İnsanlar Yaşlandıkça Neden Daha Yavaş Hareket Ediyor? Yeni Çalışma Cevabı Verebilir

Yeni bir araştırma, yaşlandıkça hareketlerin yavaşlamasının nedenleri üzerinden Parkinson ve MS gibi hareket bozuklukları için yeni teşhis araçlarının geliştirilmesini hedefliyor.

Colorado Boulder Üniversitesi'nden araştırmacılar, yaşlı yetişkinlerin daha yavaş hareket etmelerinin bir nedeninin, genç yetişkinlere kıyasla aynı hareketleri yapmak için daha fazla enerji harcamaları olduğunu buldu.

Çalışmada, 18 ila 35 yaşları arasındaki genç yetişkinler ve 66 ila 87 yaşları arasındaki yaşlı yetişkinler de dahil olmak üzere 84 sağlıklı katılımcının bir robot kol kullanarak ekrandaki bir hedefe ulaşmaları istendi. Araştırmacılar, yaşlı yetişkinlerin, genç yetişkinlere kıyasla daha az enerji harcamak için hareketlerini daha yavaş ve daha az verimli bir şekilde değiştirdiklerini keşfetti.

Daha Fazla Enerji, Daha Az Ödül?

Ekip ayrıca yaşlanmanın beynin "ödül devresini" nasıl etkileyebileceğini de inceledi. Katılımcılardan robot kolu kullanarak ekrandaki bir hedefe ulaşmaları ve hedefe ulaştıklarında bir "ödül" sesi duymaları istendi.

Hem genç hem de yaşlı yetişkinlerin ödül sesini duyduklarında daha hızlı hareket ettikleri, ancak bunu farklı şekillerde yaptıkları görüldü. Genç yetişkinler kollarını daha hızlı hareket ettirirken, yaşlı yetişkinler tepki sürelerini iyileştirerek hedefe ulaşmaya daha erken başladı.

Araştırmacılar, bu bulguların yaşlı yetişkinlerin ödüllere karşı hala duyarlı olsalar da çaba maliyetlerine karşı daha duyarlı olduklarını gösteriyor. Bu durum, yaşın ödüle duyarlılıktan ziyade çabaya duyarlılık üzerinde daha güçlü bir etkiye sahip olduğunu düşündürüyor.

Parkinson ve MS için Yeni Teşhis Araçları?

Araştırmacılar, bulgularının Parkinson hastalığı ve multipl skleroz gibi hareket bozuklukları için yeni teşhis araçlarının geliştirilmesine yardımcı olabileceğine inanıyor.

Yaşlanmayla birlikte hareketlerin yavaşlamasının yaşam kalitesini önemli ölçüde etkileyebileceğini ve sadece fiziksel değil sosyal aktiviteleri de kısıtlayabileceğini belirtiyorlar.

 


3 Temmuz 2024, 17:25