İran'da Dang Humması Alarmı: 63 Vaka Tespit Edildi

İran'da Dang Humması Alarmı: 63 Vaka Tespit Edildi

Tehlikeli sivrisinek ısırıklarıyla bulaşan dang humması, İran'da alarma neden oldu.

İran Sağlık Bakan Yardımcısı Said Kerimi, ülkede şiddetli kemik ağrısı ve yüksek ateş şikayetiyle başvuran 200 kişiden 63'ünde dang humması vakası tespit edildiğini açıkladı.

Vakaların çoğunun Basra Körfezi ülkelerinden gelen kişilerde görülmesi, Birleşik Arap Emirlikleri'ne (BAE) seyahat edenler için tedbir çağrısı yapılmasına yol açtı. Kerimi, "Bu konuda kesinlikle dikkatli olunmalı" diyerek turistleri uyardı. Enfekte sivrisinek ısırmasından sonra 5 güne kadar hastalık belirtileri ortaya çıkıyor. Düşük tansiyon, halsizlik ve uyuşukluk gibi semptomlar gösteren hastalar, ilerleyen vakalarda kanamalar yaşayarak hastaneye kaldırılıyor.

Dang humması, "kırık kemik humması" olarak da biliniyor. Kuluçka dönemi sonrası genellikle hafif ateşle seyreden hastalık, bazı durumlarda ölümcül de olabiliyor.

Sıcaklık artışı ve uzun süreli yağışlar sivrisinek popülasyonunu tetikliyor. Bilim insanları, sıtma ve dang humması taşıyan sivrisineklerin çoğalmasına dikkat çekiyor.Hastalığa yol açan sivrisinek türü, su birikintilerinde üreme yapıyor. Bu nedenle, özellikle sanayi bölgelerindeki çöp birikintilerinin düzenli olarak ilaçlanması gerekiyor.

 


9 Temmuz 2024, 14:56