Kendi Kendine Yapılabilen Rahim Ağzı Kanseri Testi Bir Milyondan Fazla Kadının Hayatını Kurtarabilir

Kendi Kendine Yapılabilen Rahim Ağzı Kanseri Testi Bir Milyondan Fazla Kadının Hayatını Kurtarabilir

Yeni bir araştırma, kendi kendine yapılabilen test yönteminin benimsenmesi halinde bir milyondan fazla kadının hayat kurtarıcı rahim ağzı kanseri taramalarına erişebileceğini gösteriyor.

Araştırmacılar, kendi kendine yapılabilen test yöntemini benimsemesi halinde bir milyondan fazla kadının hayat kurtarıcı rahim ağzı kanseri taramalarına erişebileceğini tahmin ediyor. King's College London'daki araştırmacılar, kendi kendine test denemesinin sonuçlarının "harika" olduğunu ve "kadınlara güç verdiğini" söyledi.

Testler, COVID testlerine benzer şekilde çalışıyor, ancak daha uzun ve analiz için laboratuvara gönderiliyor. Araştırmacılar bulguları son derece olumlu olarak nitelendiriyor ve programın uygulamaya konulup konulmayacağını değerlendiriyor.

Rahim Ağzı Kanseri Taramalarını Artırabilir

Uzmanlar kadınları, 25 ila 65 yaşları arasında her üç ila beş yılda bir rahim ağzı kanseri taramasına davet ediyor. Ancak ne yazık ki, yaklaşık 4,6 milyon kadın taranmayı reddediyor. 

27.000 test kiti sunulduğu araştırmada, kitlerin %56'sı aile hekimleri tarafından, %13'ü ise evlere gönderilerek kullanıldı. Sonuçlar, kanser için taranan kadın oranının %69,9'dan %77,3'e çıkabileceğini gösteriyor.


17 Temmuz 2024, 19:51