Kronik Yalnızlık Felç Riskini Artırıyor!

Kronik Yalnızlık Felç Riskini Artırıyor!

Yeni bir araştırmaya göre, 50 yaş ve üstü yetişkinlerde kronik yalnızlık, felç riskini %56 oranında artırıyor. Araştırmacılar, yalnızlığın halk sağlığı için önemli bir tehdit olduğunu ve felç riskini azaltmak için müdahalelerin gerekli olduğunu vurguluyor

Yeni bir araştırmaya göre, orta yaş ve yaşlılık döneminde kronik yalnızlık yaşamak, felç riskini önemli ölçüde artırıyor. 12 yıllık çalışma, 50 yaş ve üstü kronik yalnız kişilerin felç geçirme olasılığının %56 daha fazla olduğunu ortaya koydu.

Araştırmanın detayları şu şekilde: Harvard Halk Sağlığı Okulu'ndan araştırmacılar tarafından yapılan çalışma, 50 yaş ve üstü 12.000'den fazla kişiyi 12 yıl boyunca takip etti. Çalışma süresi boyunca toplam 1.237 felç vakası kaydedildi. "Sürekli olarak yüksek" yalnızlık düzeyine sahip olanların felç geçirme riski, "sürekli olarak düşük" yalnızlık düzeyine sahip olanlara göre %56 daha fazlaydı. Depresyon ve izolasyon gibi diğer risk faktörleri kontrol altına alındığında bile bu ilişki gözlemlendi. Yalnızlık türleri arasında değişen risk modelleri vardı, ancak en yüksek risk kronik yalnızlıkla ilişkilendirildi.

Araştırmanın baş yazarı Yenee Soh, "Yalnızlık giderek daha büyük bir halk sağlığı sorunu haline geliyor ve bulgularımız bunun nedenini daha da vurguluyor" diyor. "Çalışmamız, özellikle kronik olduğunda yalnızlığın felç vakalarında önemli bir rol oynayabileceğini gösteriyor."

 


27 Haziran 2024, 13:36