Kuş Gribi Geri Döndü! ABD'de İnsan Vakası Tespit Edildi

Kuş Gribi Geri Döndü! ABD'de İnsan Vakası Tespit Edildi

ABD'nin Teksas eyaletinde bir kişide kuş gribi vakası görüldü. Bu ABD içerisinde ikinci kez insanda h5n1 virüsü tespit edilen vaka.

Covid-19 pandemisinden önce tüm dünyada etki gösteren virüslerden biri olan h5n1 kuş gribi virüsü çok sayıda kanatlı hayvanın telef olmasına neden olmuştu. Geçtiğimiz günlerde Teksas Eyalet Sağlık Hizmetleri Bakanlığı'nın yaptığı bir açıklama kuş gribi bulaşan bir insan vakası tespit ettikleri ortaya koydu.

İneklerde kuş gribi vakaları ile başladı

Memelilerde de ortaya çıkmaya başlayan yeni tip h5n1 virüsü, ilk olarak Teksas ve Kansas eyaletlerind esüt ineklerinde tespit edilmiş ve inekler karantinaya alınmıştı. 

İnsana bulaşma ihtimali düşük

Kuş gribi virüsünün, insana doğrudan bulaşma ve insandan insana geçme ihtimali oldukça düşük. ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri (CDC)'nin konuyla ilgili yaptığı açıklamada "Bir önceki insan vakası 2022 yılında Colorado'da tespit edilmişti. A(H5N1) virüsleri de dahil olmak üzere kuş gribi A virüsleri ile insan enfeksiyonları nadirdir ancak dünya çapında sporadik (tek tük ortaya çıkan) olarak meydana gelmiştir. CDC, 2021'in sonlarında ABD'deki yabani kuşlarda ve kümes hayvanlarında salgınların ilk kez tespit edilmesinden bu yana H5 virüsüyle enfekte kuşlara maruz kalan insanlar arasında hastalık olup olmadığını izlemektedir. H5N1 kuş gribinden kaynaklanan insan hastalıkları hafif (göz enfeksiyonu, üst solunum semptomları) ile diğer ülkelerde ölümle sonuçlanan ciddi hastalıklar (zatürre) arasında değişmektedir” denildi.

Şu anda genel halk sağlığına etkisi olması beklenilmese de kuş gribi virüsünü taşıya hayvanlarla yakın temas halinde olan insanlara bulaşma riski söz konusu.


5 Nisan 2024, 13:38