Prematüre Doğum Ne Anlama Geliyor?
Kısaca belirtmek gerekirse prematüre doğum, bebeğin beklenen doğum tarihinden daha erken dünyaya gelmesidir. Gebeliğin 38. haftasından önce gerçekleşecen doğumlar, prematüre olarak adlandırılır. Bu şekilde dünyaya gelmiş bebeklere ise prematüre bebekler ismi veriliyor. Bu bebekler, beklenen doğum tarihinden daha önce dünyaya geldikleri için birtakım tıbbi sorunlar ve komplikasyonlar yaşayabilirler.
Prematüre Doğumun Evreleri
Prematüre doğum da aslında 3 farklı seviyede incelenir. 34 ila 36 haftayı tamamlamış gebelikler için geç preterm doğum, 32 ila 34 haftayı tamamlamış gebelikler için orta preterm doğum ve 32 haftadan daha kısa süre bir gebelikten sonra gerçekleşen doğumlara erken preterm doğum ismi verilir.
Prematüre Bebeklerde Görülen Tıbbi Sorunlar
Prematüre bebeklerde birbirinden farklı sağlık problemleri gözükebilir. Bazı bebeklerde çok hafif sorunlar gözükürken bazı bebeklerde ciddi sağlık problemleriyle karşılaşılabilir. Bu sağlık problemleri arasında solunum sorunları, emme ve yutma gibi reflekslerde yetersizlik, vücut ısısının düşük olması, vücudu kaplayan lanugo adlı sarı tüyler, vücut hatlarının yeterince yağlı olmamasında dolayı keskin görünümlü olması, vücuda oranla büyük bir baş gibi durumlar yer alabilir.
Prematüre doğumla dünyaya gelen bebekler özel bir bakım ünitesinde tutulur ve bir süre hastanede gözetim altında bulunmaları gerekir.
Prematüre Doğumun Sebepleri Neler?
Prematüre doğuma yol açan farktörler konusunda çok kesin bilgiler olmamakla birlikte bazı risk faktörleri söz konusu. Bu risk faktörlerinin ilki elbette ki daha önce prematüre doğum yapmış olmak. Bunun yanı sıra gebelikler arasında altı aydan kısa süre bulunması; rahim, serviks, veya plesanta ile ilgili anomali ya da sorunların söz konusu olması, hamilelik öncesi çok zayıf veya çok kilolu olma, diyabet ya da yüksek tansiyon gibi rahatsızlıklar, birden çok kez düşük yapmış olmak, rahim ağzı ameliyatı geçirmiş olmak gibi birtakım sebepler risk faktörleri olarak görülmektedir.