Ocak ayı rahim ağzı kanseri farkındalık ayı kapsamında hastalığa yakından bakıyoruz.
Ocak ayı dünyada rahim ağzı kanseri farkındalık ayı olarak kabul ediliyor. Önlenebilen bir hastalık olan ve erken teşhisinde yüksek oranda tedavisi olumlu sonuçlanan bir kanser türü olan rahim ağzı kanserinden kaynaklı ölüm sayısı, ülkenin gelişmişliğine ve kadınlara toplumda verilen değere ayna tutuyor.
Tıbbi adıyla serviks kanseri olarak adlandırılan rahim ağzı kanseri, rahmin serviks adı verilen alt kısmındaki hücrelerde ortaya çıkan ve dünyada en sık görülen jinekolojik kanserlerden biri. Rahmin vajinaya bağlanan boyun şeklindeki kısmı olan serviks, cinsel yolla bulaşan virüslerden en çok etkilenen bölgelerden birisi. Virüse maruz kalındığında bağışıklı sistemi virüse karşı mücadele etse de bazen virüs uzun süre hayatta kalmayı başarabilir. Ardından da bu virüsler serviksin yüzeyindeki bazı hücrelerin, kanser hücreleri haline gelmesine neden olabilir.
Belirtileri arasında en sık görülen vajinal kanamadır. Adet dönemleri dışında, cinsel ilişki sonrasında veya menopoz sonrası dönemde görülen vajinal kanamanın yanı sıra cinsel ilişki sırasında ağrı hissedilmesi de sık görülen belirtiler arasındadır. Bunların yanı sıra tek ya da iki bacakta şişkinlik, idrar yaparken ağrı, normalden daha uzun ve daha ağır geçen adet kanaması gibi belirtiler de rahim ağzı kanseri belirtileri olabilir.
Rahim ağzı kanserine yol açan etkenlerden biri olan HPV virüsü, cinsel yolla bulaşır ve rahim ağzı dışında beş farklı kanser türüne daha yol açar.
Erken teşhisle birlikte rahim ağzı kanseriyle mücadelede başarı oranı ciddi anlamda artar. Neredeyse tüm rahim ağzı kanserlerinin HPV enfeksiyonu sebebiyle gelişiyor olması, HPV testi ile virüsün tespiti ve kansere giden yolun önlenmesini sağlayabilir. Bunun yanında “Pap smear testi” adı verilen testle de prekanseröz durumları arama yoluna başvurularak hastalığın teşhisi sağlanabilmektedir.
Hastalığın önlenmesinde en etkili yöntemlerden birisi şüphesiz ki HPV aşısı olmaktır. Dünya Sağlık Örgütü 9-14 yaş aralığındaki kız çocuklarına aşı yapılmasını önermektedir. Bunların yanı sıra 30 yaşından itibaren tarama testlerini düzenli bir şekilde yaptırmak, güvenli cinsel ilişki konusunda bilgili olmak, cinsel ilişki sırasında korunmak gibi yöntemler hastalıktan korunma noktasında etkilidir.
Rahim ağzı kanserinin tedavisinde hastalığın erken dönemlerinde tümörün cerrahi olarak alınması gerçekleştirilirken hastalığın ileri safhalarında kemoretapi ve radyoterapi uygulanmaktadır.