Reçeteye Tabi İlaçlarda Hasta ve Birinci Derece Yakını Dışında İlaç Verilmeyecek! TEİS Uygulamaya Tepki Gösterdi

Reçeteye Tabi İlaçlarda Hasta ve Birinci Derece Yakını Dışında İlaç Verilmeyecek! TEİS Uygulamaya Tepki Gösterdi

İstanbul İl Sağlık Kurulu'nun yayınladığı reçeteye tabi ilaçların yalnızca hasta ve birinci derece yakınlarına verilmesi kararına TEİS'den tepki geldi.

İstanbul Valiliği İl Sağlık Müdürlüğünün ilçe sağlık müdürlüklerine gönderdiği yazı ile reçeteye tabi ilaçların tesliminde bizzat hasta veya hastanın birinci derece yakını olmadığı sürece ilaçların verilmemesi, verilmesi durumunda idari işlem uygulanacağı duyruldu. Duyrulan bu karar, özellikle ilaçlarını kendisi alması mümkün olmayan hastaların mağduriyet yaşaması ve eczanelerin ilaç temini sürecinde aşılması zor sorunlarla karşılaşmasına neden olabilir.

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası konuyla ilgili bir açıklama yayınlayarak bu kararın çok yönlü sorunları olduğunu ve karardan geri dönülmesi gerektiğini dile getirdi. İstanbul'da faaliyet gösteren tüm eczaneleri ilgilendiren bu düzenlemenin yönetmelik ve kanunlar açaıısndan da uygunsuz olduğunu ortaya koyan TEİS, özellikle şu noktalara değindi:

  • Hasta Hakları Yönetmeliğine göre "hastaların yanlarında akrabalık bağı ya da derecesi belirtilmeksizin bir “yakın”ının bulunabileceği, bu yakının hastaya yapılacak tüm tıbbi müdahaleler  dahil izin, onay ve bilgilendirmelerde hastanın yanında bulunabileceği, hastanın bilincinin yerinde olmadığı durumlarda hasta yerine karar verebileceği"nin dile getiriliyor olması, hastanın ilaç alım sürecinde de geçerli olmalıdır.
  • Hastaların ilaçlarını teslim etmemek hasta haklarına aykırılık doğuracaktır.
  • Eczanelerin kişilerin akrabalık derecelerini tespit etme veya bu doğrultuda belge talep etme gibi bir imkanları olmadığı için akrabalık ilişkisini teyit etmek pratikte oldukça zor olacaktır.

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası "uygulanması zor, hasta ve yakınlarına telafisi imkânsız zararlar verebilecek" olarak tanımladığı kararın geri çekilmesi ve SGK’nın Medula sistemindeki yöntemin uygulanması gerektiğini söyledi.


24 Mayıs 2024, 10:13