Saçları Boyamak İçin Kullanılan Kozmetik Ürünler Gençleri Tehdit Ediyor!

Saçları Boyamak İçin Kullanılan Kozmetik Ürünler Gençleri Tehdit Ediyor!

Kozmetik denetimlerinde 2024'ün ilk çeyreğinde yönetmeliklere aykırılığı tespit edilen tüm ürünlerin saç boyaları ile ilgili olması ve gençler arasında bu ürünlerin hızla yaygınlaşması yeni riskler doğuruyor.

Geçtiğimiz günlerde yayınladığımız kozmetik denetimlerindeki olumsuz tablo yeni riskleri de ortaya çıkarabilir. Milliyet'in haberinde yer verdiği bazı detaylar büyük riskleri gözler önüne seriyor.

Özellikle liseli gençler arasında yaygın kullanılan saç boyaları saç diplerinde yarattığı sorunlar nedeniyle alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Haberini yaptığımız Kozmetik Denetim Başkanlığı'nın raporun yönetmeliklere uyumsuzluğu tespit edilen ürünlerin tümünün saç ürünleri ile ilgili olması bu riski daha net bir şekilde ortaya koyuyor.

Uzmanlar Uyarıyor

Lise ve altında birçok genç arasında yaygınca kullanılan bu renkli boyalar için uzmanlar ebeveynleri uyarıyor. Konuyla ilgili olarak yorum yapan Çocuk Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Hilal Mocan, şunları söyledi: “Gençlerdeki makyaj yapma eğilimini de saç boyasını da onaylamıyorum. Saç köklerini korumak önemli. Hem yüzde hem saçta kullanılan her kimyasal madde risk teşkil ediyor."

İnternette Satılan Sahte Ürünler Tehlikeyi Büyütüyor

Kozmetik ürünlerde internette çeşitli mecralarda satılan ürünler genellikle sahte ve kopya ürünlerden oluşabiliyor. Bu gibi ürünleri özellikle günde birkaç keze kadar yoğun kullanan gençlerde toksik reaksiyonlar ortaya çıkabiliyor. Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan da konuyla ilgili olarak “Bilinen en ünlü kozmetik markalarının dahi sahteleri internette satılabiliyor. Ülkemizde vatandaşımız reklamlarından olumsuz etkilenip, bilinçsizce tüketebiliyor. Bu  tür ürünlerin Sağlık Bakanlığı tarafından denetiminin sıkça yapılıp caydırıcı cezaların uygulanmaya devam etmesi gerekiyor. İnsan sağılığı ile oynayanların cezalarını çekmeleri için, denetimler sıklaştırılmalı” dedi. 


18 Nisan 2024, 15:46