Sağlık Bakanlığı, randevu sorununu çözmek için başlattığı çok yönlü bir çalışmaları hızlandırdı. 12 bin yeni uzman hekim, teleradyoloji ve mesai düzenlemesi gibi çözümlerle randevu süreleri kısalıyor.
Kamu Hastaneleri Genel Müdürü Emrah Ceviz, Antalya'da Akdeniz Bölgesi'ndeki sağlık yetkilileriyle bir araya gelerek kamu hastanelerinde bazı branşlarda yaşanan randevu sorununa çözüm bulmak için yürütülen çalışmaları değerlendirdi.
Toplantının ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Ceviz, Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu'nun daha önce dile getirdiği randevu sorununun çözümüne yönelik çalışmaların hızla devam ettiğini belirtti. Ülke genelinde il il, hastane hastane, branş branş randevu yoğunluğunun nedenleri üzerine detaylı incelemeler yapıldığını ve her bölgeye özel çözümler üretildiğini ifade eden Ceviz, "Hastalarımızın doğru basamaklarda doğru tedavileri ve takiplerini en sağlıklı şekilde alabilmeleri için yoğun bir çalışma içerisindeyiz." dedi.
Aile Hekimlerinin Rolü Güçleniyor
Ceviz, birinci, ikinci ve üçüncü basamak sağlık hizmetlerinin entegrasyonu ile birinci basamak sağlık hizmetlerinin güçlendirildiğini ve aile hekimlerinin hastaların takibinde daha aktif rol almasını sağladıklarını vurguladı. Aile hekimlerinin gerekli tetkikleri isteyebilme yetkisine sahip olduğunu belirten Ceviz, "Aile hekimlerimizi devlet hastanelerimizde çalışan hekimlerimizle bir araya getirerek, sağlıklı iletişim ile hastalarımızın sorunlarına tüm basamaklarda yaklaşmaya çalışıyoruz." şeklinde konuştu.
12 Bin Yeni Uzman Hekim Müjdesi
Emrah Ceviz, 2025 yılında 12 bin yeni uzman hekimin göreve başlayacağını ve bu hekimlerin randevu yoğunluğu yaşanan illere ve hastanelere atanacağını müjdeledi. Kadro uygunluğu bulunan hastanelerde mesai saatlerinin 17.00'den sonraya kaydırılarak randevulu muayene imkanı sunulduğunu belirten Ceviz, hekim eksiği bulunan hastanelerde ise gönüllülük esasına dayalı mesai dışı çalışmalar ile randevu sorununu hafifletmeye çalıştıklarını ifade etti.
Teleradyoloji ile Daha Hızlı Rapor
Ceviz, hastanelerde çekilen MR ve tomografi raporlarının ülke genelindeki radyoloji uzmanlarınca teleradyoloji yöntemi ile okunması için pilot bir çalışma başlattıklarını ve kısa sürede tüm hastanelerde bu uygulamanın yaygınlaştırılacağını belirtti. Bu çalışmaların olumlu sonuçlarına da değinen Ceviz, "Geçtiğimiz 3 hafta içerisinde MHRS'de randevu almayı bekleyen hasta sayımızı yüzde 30 azalttık." dedi.