TEİS Başkanı Nurten Saydan, ilaçlarda uygulanan KDV oranının yeniden düzenlenmesi ve temel gıda ürünlerinde uygulanan KDV oranında olduğu gibi %1'e düşürülmesi için çağrıda bulundu.
Son yıllarda ülkemizde çok sayıda ilacın temininde sorunlar yaşanmaya başladı. Kanser gibi riskli hastalıkların hayati öneme sahip ilaçlarının bulunamaması durumunun arkasında birçok neden yatıyor. Daha önce de çok kez değindiğimiz ilaç kurunun piyasa kuru ile arasındaki makas farkının etkilerini yaşarken, vatandaşın karşısına ilaçta yeni vergi oranları da çıkmaya başlamıştı.
İlaçta KDV Oranı %10'a Çıkmıştı
Geçtiğimiz yapılan düzenleme ile ilaçlarda uygulanan KDV oranı, %8'den %10'a yükseltilmişti. Zaten ekonomik şartlar dolayısıyla zorluk yaşayan vatandaşlar, yeni vergi oranları ile artan ilaç fiyatlarına karşı tepki gösterirken durumdan eczacılar da olumsuz etkilenmişti.
İlaçta KDV Sembolik Hale Getirilmeli!
Sağlık Haftası dolayısıyla Birgün'e konuşan Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Başkanı Ecz. Nurten Saydan, ilaçların bir tüketim malzemesi gibi değerlendirilmemesi, hayati öneme sahip olan bu ürünlerden alınan vergilerin sembolik hale getirilmesi ve bu sayede vatandaşın ilaç alırken yaşadığı zorlukların bir nebze rahatlatılması gerektiğine değindi. Saydan açıklamasında şunları dile getirdi:
“İlaç insan sağlığı için, ertelenemez ve yerine başka bir ürün ikame edilemez bir üründür. İlaçtaki yüzde 10’luk KDV hem ülkemizdeki ilacın en büyük alıcısı konumundaki devlete ekstra bir finans yükü, hem de geçim sıkıntısı çeken vatandaşlarımıza da ödeyecekleri katkı payı ve farklara yansıdığı için ek külfet getiriyor. Bu KDV yükünün zararını hem biz eczacılar hem de SGK taşımak zorunda kalıyor."
Saydan açıklamasında temel gıda ürünlerinde uygulanan yüzde 1 sisteminin ilaçlar için de uygulanması gerektiğine değinerek, çağrıda bulundu.