Sessiz ve Hızlı Katil Milyonlarca Can Alıyor. ABD Sepsis İçin Ulusal Eylem Çağrısı

Sessiz ve Hızlı Katil Milyonlarca Can Alıyor. ABD Sepsis İçin Ulusal Eylem Çağrısı

Basit enfeksiyonları uzuv kayıpları ve ölümlere dönüştüren sepsis, ABD'de ciddi can kayıplarına neden olmaya başladı.

Geçtiğimiz günlerde ABD'de Arizona'da 65 yaşındaki Janice Holloway'in bacağındaki kızarıklıkla başlayan sürecin çoklu organ yetmezliğine dönüşmesi ve iki bacağının diz altından kesilmesi ile sonuçlanan süreç sepsis hakkında endişeleri arttırmaya başladı.

Arizona'da ise Beauden Baumkirchner isimli üç yaşındaki çocuk bisikletten düşüp dizini incittikten sonra ateşi çıkan ve vücudu iflas eden çocuk, hastanede geçen 2 ayda geçirdiği 21 ameliyet sonrası iki bacağını ve üç parmağını kaybetti.

Basit bir yaralanma, hastanede tedavi esnasında yaşanan küçük bir enfesyion veya bir sıyrık denilerek geçilecek olayların septik şok olarak adlandırılan noktaya doğru evrilmesi ABD'de yaygın bir hal almaya başladı. 

Vakalarda %20 artış

Belirtilerinin erken aşamada belirlenmesi zor olan bu hastalığın son yıllarda artış gösterdiği de ortaya çıktı. CDC verilerine göre ABD'de her yıl 1.7 milyon kişi sepsis nedeniyle hayatını kaybediyor. Güncel verilere göre ise 2019-2021 yılları arasında vakalar yüzde 20 artış gösterdi. Yaşanan duruma karşı yardım kuruluşları ulusal eylem çağrısında bulundu.

 


8 Nisan 2024, 15:09