Süper Mikroplara Karşı Dev Adım: Türk Bilim İnsanının Testine 8 Milyon Sterlinlik Ödül!

Süper Mikroplara Karşı Dev Adım: Türk Bilim İnsanının Testine 8 Milyon Sterlinlik Ödül!

İsveç'te geliştirilen ve Türk bilim insanı Dr. Özden Baltekin'in de imzasını taşıyan antimikrobiyal direnç testi 8 Milyon Sterlinlik ödüle layık görüldü.

İsveç'te geliştirilen ve Türk bilim insanı Dr. Özden Baltekin'in de imzasını taşıyan antimikrobiyal direnç testi, süper mikroplarla mücadelede çığır açıyor. Test, idrar yolu enfeksiyonlarında hangi antibiyotiğin kullanılması gerektiğini 45 dakikada belirleyerek, yanlış ve gereksiz antibiyotik kullanımının önüne geçiyor.

Ödüllü Test Yaşam Kurtarıyor:

Longitude (Boylam) Ödülü'nün 10 yıllık aradan sonra ikinci kez verildiği bu buluş, antibiyotik direncine karşı kritik bir çözüm sunuyor. Geleneksel yöntemlerle 3 günde sonuçlanan testler, bu testle sadece 45 dakikada tamamlanıyor.

Dr. Baltekin'in Açıklaması:

"Herkes bakterilerin sayısını saymaya çalışırken, biz boyunu ölçüyoruz" diyen Dr. Baltekin, tekniğin çığır açıcı yanının, kullandıkları nanoçipler sayesinde tek bir bakterinin gelişimini gözlemleyebilmeleri olduğunu söylüyor.

Sessiz Pandemiye Çare:

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre her yıl 1 milyondan fazla insan, antibiyotiklere dirençli enfeksiyonlar nedeniyle hayatını kaybediyor. Bu nedenle bu duruma "sessiz pandemi" deniyor.

Test Avrupa'da Piyasaya Sürüldü:

Sysmex Astrego şirketi tarafından Avrupa'da piyasaya sürülen test, antibiyotik direncinin önüne geçmede kritik bir rol oynayacak.

 


1 Temmuz 2024, 18:26