TEİS Başkanı Saydan Uyardı: Türkiye'de İlaç İthalatı Artıyor

TEİS Başkanı Saydan Uyardı: Türkiye'de İlaç İthalatı Artıyor

Türkiye'de ilaç ithalatı 2023 yılında bir önceki yıla göre %8 artarak 5,3 milyar dolara ulaştı. Bu artışa karşın ihracatta sadece 1,9 milyar dolarlık bir rakama ulaşılabildi.

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) tarafından yapılan bir çalışmada, Türkiye'nin ilaç ithalatında Avrupa ülkelerine bağımlılığının arttığına dikkat çekiliyor. 2023 yılında Türkiye'nin toplam ilaç ithalatının yüzde 61,3'ü Avrupa ülkelerinden gerçekleşti.

Türkiye'nin ilaç ithalatı 2023 yılında bir önceki yıla göre yüzde 8 artarak 5 milyar 323 milyon dolara ulaştı. Bu artışın en büyük payını ise yüzde 53 artışla Belçika'dan yapılan ithalat oluşturuyor. ABD'den ithalat yüzde 48, İrlanda'dan ithalat ise yüzde 38 artış gösterdi.

İthalattaki artışa karşın, Türkiye ilaç ihracatında sadece 1 milyar 916 milyon dolarlık bir rakama ulaşabildi. Bu durum ise dış ticaret açığının artmasına neden oluyor.

TEİS Başkanı Nurten Saydan, yerli ilaç üretiminin ve kullanımının teşvik edilmesi gerektiğini vurgulayarak şunları söyledi: “Reçetelerde etken madde yazılımına geçilerek, hekim ve eczacılar yerli ilaç için teşvik edilmeli. Aynı zamanda yerli ilaç için vatandaştan daha az katkı payı alınarak vatandaşın da yerli ilacı kullanımı teşvik edilmelidir. AB ülkelerini incelediğimizde, her ülkede jenerik ilacın ve yerli üretimin desteklendiğini görmekteyiz. AB ülkelerinde reçetesini alıp eczaneye gelen hastalar, eczacıya bir istekte bulunmazlarsa eczacı, kendisine en uygun eşdeğer ilacı vermektedir.  Tedavi ve ilaç parasının bütçeye vereceği yükün azaltılması ancak yerli ilaç desteklenerek mümkündür. Bu bağlamda yerli üretim ilacı yaygınlaştırmak için reçetelerde bir önce etken madde yazılımına geçilmeli. Bu ilaç yokluğunun da önüne geçecektir”

 


4 Temmuz 2024, 18:55