TEİS'den Uyarı: Sahte Gıda Takviyelerinin Sayısı 3 Kat Arttı

TEİS'den Uyarı: Sahte Gıda Takviyelerinin Sayısı 3 Kat Arttı

Kullanımı her geçen gün artan gıda takviyeleri hakkında TEİS Başkanı Nurten Saydan uyardı. Marketlerde, internette satılan bu ürünler halk sağlığını tehlikeye sokacak potansiyele sahip.

Özellikle pandemi sonrasında gıda takviyeleri sıkça kullanılmaya başladı. Vücut direncini artırmaya yönelik olarak kullanılan ve çoğunun üzerinden bitkiseldir ibaresi bulunan bu ürünler "ilaç değildir" ibaresiyle satılıyor ve Sağlık Bakanlığı tarafından değil Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılıyor. 

Konuyla ilgili ciddi riskler olduğuna dikkat çeken Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Başkanı Nurten Saydan, bir basın açıklaması yayınlayarak vatandaşlarımızı uyardı ve konuyla ilgili değişiklik önerilerinde bulundu.

Sahte Ürün Satışı 3 Kat Arttı

Pandemi sonrası artan talebin etkisiyle marketlerde ve çeşitli dijital platformlarda da satışı başlayan gıda takviyelerinde sahte ürün satışı da oldukça yükseldi. Bu tarz yerlerde yapılan satışlarda sahte ürünlerle karşılaşma oranının 3 kat arttığını dile getiren Saydan, içeriğinin ne olduğu net olarak bilinmeyen bu ürünlerin halk sağlığı için ciddi bir risk oluşturduğunun altını çizdi.

Hekim veya Eczacı Kontrolü Olmadan Kullanmak Risk

Bu ürünlerin ilaç değildir ibaresi ile satılmasına karşı çıkan Saydan, içerisinde ilaç etken maddeleri de barındıran gıda takviyelerinin marketlerde hatta benzin istasyonlarında dahi satılıyor olmasının, uygun saklama koşullarının sağlanıp sağlanmadığının takip edilmediğinden söz ederek olası riskleri dike getirdi. Bu tarz ürünleri kişinin sağlık geçmişine göre hekim veya eczacı kontrolünde kullanmak gerektiğini dile getiren Saydan, gıda takviyelerinin Sağlık Bakanlığı kontrolünde üretilmesi ve satılması gerektiğini söyledi.

Nurten Saydan ayrıca şunları ekledi: "TEİS olarak, bu tür ürünlerin Sağlık Bakanlığı’ndan ruhsatlandırılarak sadece eczanelerden satışının yapılması gerektiğini savunuyoruz. İlaç formunda olan bu ürünlerin yasal düzenleme yapılarak insan sağlığının korunması için eczane dışında satışının önlenmesi artık toplum sağlığının korunması için bir zorunluluk haline gelmiştir."


24 Haziran 2024, 13:29