TEİS'in Başvurusu Sonrası Danıştaydan Terapötik Eşdeğer Maddesi İçin Yürütmeyi Durdurma Kararı

TEİS'in Başvurusu Sonrası Danıştaydan Terapötik Eşdeğer Maddesi İçin Yürütmeyi Durdurma Kararı

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası'nın açtığı dava sonrası 2023/5 sayılı Sağlık Hizmetleri Fiyatlandırma Komisyonu Kararı'nın 4. maddesi hakkında yürütmeyi durdurma kararı verildi.

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası daha önce 24/08/2023 tarih ve 32289 (Mükerrer) sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan 2023/5 sayılı Sağlık Hizmetleri Fiyatlandırma Komisyonu Kararı'nın 4. maddesi hakkında yürütmenin durdurulması ve ilgili maddenin iptali için dava açmıştı. Söz konusu maddede ilaç geri ödemesinde hesaplanan azami birim fiyat uygulamasında %10 marjın mahkeme kararlarına aykırı olarak %5'e çekilmesinin yaratabileceği sorunlara dikkat çeken TEİS, düzenlemenin ilaç fiyat farklarını artırarak hastalara olumsuz etkiye neden olacağını dile getirmişti.

İlgili maddenin tam hali şu şekilde: “4.4.- İlaçlarda uygulanacak indirim oranları ve eşdeğer ilaç uygulaması” maddesinin “4.4.2-Eşdeğer ilaç uygulaması” başlıklı alt maddesindeki eşdeğer ilaç uygulaması kapsamında yer alan ilaçlara ait ödemelerde eşdeğer ilaçlara ödenecek bedellerin belirlenmesinde taban birim fiyata ilave edilerek o gruptaki ilaçlar için varsa terapötik referans grubunun, terapötik referans grup yok ise eşdeğer grubunun ödenebilecek azami birim fiyatını bulmak için kullanılan oranın %5 olmasına oy birliği ile,”

Danıştay 10. Dairesi ilgili maddenin yaratacağı problemler konusunu haklı bularak,  24/08/2023 tarih ve 32289 (Mükerrer) sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan 2023/5 sayılı Sağlık Hizmetleri Fiyatlandırma Komisyonu Kararı'nın 4. maddesi için yürütmenin durdurulmasına karar verdi.


20 Mayıs 2024, 16:08