Türk Kızılayı, Milyonlarca Hayata Umut Oldu: Kök Hücre Bağışçısı Sayısı 1 Milyonu Aştı

Türk Kızılayı, Milyonlarca Hayata Umut Oldu: Kök Hücre Bağışçısı Sayısı 1 Milyonu Aştı

Türk Kızılayı'nın yürüttüğü TÜRKÖK projesi kapsamında kök hücre bağışçı sayısı 1 milyonu aştı.

Türk Kızılayı, Sağlık Bakanlığı iş birliğiyle yürüttüğü TÜRKÖK projesi kapsamında önemli bir başarıya imza atarak, kök hücre bağışçı sayısını 1 milyonun üzerine çıkardı. Bu sayede, birçok hayatı tehdit eden hastalığa yakalanan binlerce kişiye umut ışığı oldu.

Kök hücre bağışı, kan hastalıkları, kanser ve bağışıklık sistemi hastalıkları gibi birçok rahatsızlığın tedavisinde hayati önem taşıyor. Sağlıklı bir bireyden alınan kök hücreler, hastalıklı hücrelerin yerini alarak hastaların iyileşme sürecini hızlandırıyor.

Dünya Kemik İliği Bağışçıları Günü vesilesiyle bu önemli başarıyı kutlayan Türk Kızılayı Genel Başkanı Prof. Dr. Fatma Meriç Yılmaz, "Tıpkı kan bağışçılarımız gibi kök hücre bağışçılarımız da hayat kurtarmaya gönüllü olan sessiz kahramanlarımız. Kök hücre bağışı, bazen lösemi hastası bir çocuğumuz bazen kalıtsal hastalığı olan bir gencimiz için tek yaşam umudu. Bu yüzden Türk Kızılay olarak sağlıklı her vatandaşımızı kök hücre bağışı için kan örneği vermeye ve iyiliğin en güzel haline ortak olmaya davet ediyoruz" dedi.

Kök hücre bağışı nasıl yapılır?

Kök hücre bağışı yapmak aslında oldukça basit. Sağlıklı olan herkes, belirli yaş aralığında olmak şartıyla kök hücre bağışçısı olabiliyor. Bağış işlemi, bir kan örneği verilmesiyle başlıyor daha sonra uygun görülen bağışçılardan, kök hücreler aferez yöntemi ile toplanıyor. Kan bağışına benzeyen bu yöntem yaklaşık 4-5 saat sürüyor.

 


23 Eylül 2024, 18:36