Türkiye'de Boğmaca Vakaları Alarm Veriyor: Uzmanlar Uyarıyor

Türkiye'de Boğmaca Vakaları Alarm Veriyor: Uzmanlar Uyarıyor

Boğmaca vakaları alarm veriyor! Özellikle bebekler için ölümcül risk taşıyan bu hastalıktan korunmak için aşılama çok önemli

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, Avrupa'da ve Türkiye'de boğmaca vakalarında endişe verici bir artış olduğunu açıkladı. Özellikle bebeklerde ölüm riski taşıyan bu hastalıkla mücadele için aşılamanın önemi bir kez daha vurgulandı.

Avrupa'da 2023'te 25 bin olan boğmaca vaka sayısı, bu yılın ilk 3 ayında 32 bine yükseldi. Türkiye'de de benzer bir artış gözlemleniyor. Prof. Dr. Yavuz, özellikle 0-6 ay arasındaki bebeklerin boğmacaya yakalanması durumunda ölüm riskinin yüksek olduğunu belirterek, gebelerin gebeliklerinin son 3 ayında ve bebeklerle yakın temas halindeki 14 yaş üstü bireylerin boğmaca aşısı yaptırmalarının önemini vurguladı.

On yıllardır güvenle kullanılan boğmaca aşısı, çocukluk çağı aşı takviminde yer alıyor ve gebeler için de güvenli bulunuyor. Ancak, uzmanlar, özellikle kadın doğum uzmanlarının bu konuda daha bilinçli olmaları gerektiğini belirtiyor.

Covid-19 pandemisi nedeniyle çocukluk çağı aşılamalarında yaşanan aksaklıklar, boğmaca gibi bulaşıcı hastalıkların yeniden yükselişine neden oldu. Prof. Dr. Yavuz, "Daha önce üst solunum yolu enfeksiyonlarında bunu gördük. Ardından kızamık Türkiye'de büyük bir artış gösterdi. Şimdi, boğmaca da bunlardan biri oldu," diyerek durumu değerlendirdi.

Bebekler için ölüm riski taşıyan boğmaca, erişkinlerde ise genellikle hafif seyrediyor veya hiç belirti göstermeyebiliyor. Ancak bu durum, bebekler için ciddi bir bulaşma riski oluşturuyor. Prof. Dr. Yavuz, "Özellikle bu bebekleri korumak için belli önlemlerin alınması gerekiyor. Boğmaca aşısı normalde bizim çocukluk çağı aşı takviminde var. Ama 0-6 aylık bebekler henüz aşılanmamış oluyor. Onların korunmasının tek yolu da annelerinin aşılanmasından geçiyor," şeklinde konuştu.

 


29 Temmuz 2024, 19:46