Verem, Dünya Sağlığını Tehdit Etmeye Devam Ediyor! COVID-19'u Geçti

Verem, Dünya Sağlığını Tehdit Etmeye Devam Ediyor! COVID-19'u Geçti

Verem, dünya çapında yeniden tehdit oluşturuyor! DSÖ'nün son raporuna göre, tüberküloz vakaları ve ölümleri artış göstererek COVID-19'u geride bıraktı.

Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) son verilerine göre, tüberküloz (verem) bir kez daha dünyanın en ölümcül bulaşıcı hastalığı olarak öne çıktı. 2023 yılında 10.8 milyon yeni vaka ve 1.25 milyon ölümle tüberküloz, COVID-19'u geride bırakarak önemli bir sağlık sorunu olmaya devam ediyor.

DSÖ'nün küresel tüberküloz programını yöneten Dr. Tereza Kasaeva, "Verem dünyanın her yerinde görülüyor" diyerek hastalığın yaygınlığını vurguladı. Kasaeva, yeni aşılar, tedaviler ve teşhis yöntemlerinin mevcut olmasına rağmen, dünyanın bu hastalığı ortadan kaldırma yolunda "raydan çıktığını" belirtti.

En çok etkilenen ülkeler arasında Hindistan, Endonezya, Çin, Filipinler ve Pakistan yer alırken, Güneydoğu Asya, Afrika ve Batı Pasifik bölgeleri en ağır etkilenen bölgeler olarak öne çıktı.

Tüberkülozun risk faktörleri arasında yetersiz beslenme, HIV, alkol bağımlılığı, sigara kullanımı ve diyabet yer alıyor. Hastalık, genellikle akciğerleri etkileyen bir bakterinin neden olduğu, hava yoluyla bulaşan bir hastalık ve tedavi edilebilir. Ancak teşhis ve tedaviye erişim dünya genelinde önemli farklılıklar göstermekte.

İlaç direnci de tüberküloz mücadelesindeki en büyük sorunlardan biri. 2023 yılında yaklaşık 400.000 kişinin birden fazla ilaca dirençli hastalık geliştirdiği tahmin ediliyor.

Finansman eksikliği ise tüberküzle mücadelede en büyük engel olarak görülüyor. BM Genel Kurulu'nun tüberkülozun önlenmesi, teşhisi ve tedavisi için belirlediği bütçenin sadece yüzde 26'sı karşılanabildi.


5 Kasım 2024, 17:33