Yapay Zeka, Yumurtalık Kanserini Erken Tespitte Devrim Yaratıyor

Yapay Zeka, Yumurtalık Kanserini Erken Tespitte Devrim Yaratıyor

Yumurtalık kanseri erken teşhisi için yapay zeka devreye giriyor. Nanotüplerle oluşturulan karmaşık desenleri çözerek kanser hücrelerini tespit etmek mümkün olabilir.

New York merkezli Yumurtalık Kanseri Araştırma Kuruluşu (Ocra) Başkanı Audra Moran'a göre yumurtalık kanseri, erken teşhis edilmediğinde ölümcül olabilen nadir görülen bir hastalık. Erken teşhis için ise yapay zekanın gücünden yararlanan yeni kan testleri umut vaat ediyor.

Memorial Sloan Kettering Kanser Merkezi'nden Dr. Daniel Heller liderliğindeki bir ekip, nanotüpler ve yapay zeka kullanarak yumurtalık kanserini erken teşhis etmek için çığır açıcı bir yöntem geliştiriyor. Bu yöntemde, kan örneklerindeki milyonlarca nanotüp, farklı dalga boylarında ışık yayarak kanser belirtilerine dair karmaşık desenler oluşturuyor. Yapay zeka ise bu desenleri analiz ederek kanseri yüksek doğrulukla tespit edebiliyor.

Yapay zekanın sadece yumurtalık kanseri değil, zatürre gibi diğer hastalıkların teşhisinde de kullanıldığına dikkat çekiliyor. Kaliforniya merkezli Karius şirketi, yapay zeka sayesinde zatürreye neden olan patojeni 24 saat içinde tespit edebiliyor. Bu sayede hastalar daha hızlı ve doğru tedavi görebiliyor.

Ancak bu teknolojinin gelişimi için bazı zorluklar da bulunuyor. Bunlardan biri, yumurtalık kanseri gibi nadir hastalıklar için yeterli veriye ulaşmanın zor olması. Diğer bir zorluk ise yapay zekanın oluşturduğu karmaşık desenleri tam olarak anlama ihtiyacı.


27 Aralık 2024, 14:47