Yeni Tedavi Yöntemi Kişiselleştirilmiş Kanser Aşıları ile Devrim Yaratıyor!

Yeni Tedavi Yöntemi Kişiselleştirilmiş Kanser Aşıları ile Devrim Yaratıyor!

İngiltere'de binlerce NHS kanser hastası, hastalıklarıyla savaşmak için kişiselleştirilmiş aşılar tasarlayan yeni bir tedavinin denemelerine katılacak.

Kanser Aşı Fırlatma Platformu, hastaları mevcut COVID-19 aşılarında kullanılan mRNA teknolojisini kullanan yaklaşan denemelerle eşleştirecek.

Bu aşılar, bağışıklık sistemini kalan kanser hücrelerini tanıması ve yok etmesi ve hastalığın tekrarlama riskini azaltması için eğitmeyi amaçlamaktadır.

Halihazırda ameliyat ve kemoterapi görmüş bir bağırsak kanseri hastası olan Elliot Pfebve, İngiltere'de bu kişiselleştirilmiş aşıyı alan ilk kişi oldu. Başarılı olursa tedavinin bir tıp atılımı olabileceğini ve sayısız kişiye fayda sağlayabileceğini umduğunu dile getirdi.

Erken Umut, Devam Eden Araştırma

İlk tedavisinin ardından yapılan testler, Elliot'un kan dolaşımında kanserli DNA parçaları olduğunu ve bu da tekrarlama riskini artırdığını gösterdi. Bunu ele almak için, Pfizer-BioNTech COVID-19 aşısında kullanılan mRNA teknolojisini kullanan BioNTech ve Genentech tarafından ortaklaşa geliştirilen bir aşı denemesi yapıldı.

Bu kişiselleştirilmiş kanser aşıları hala deneysel aşamada olsa da, deneyin baş araştırmacısı Dr. Victoria Kunene gibi uzmanlar, büyük bir potansiyele sahip olduklarına inanıyor. Bu yaklaşımın standart uygulama haline gelmesi ve hastalara nüks riskini azaltmanın bir yolunu sunması umut ediliyor.

Deneme sürecinin birden fazla ülkede 200'den fazla hastayı kapsaması ve 2027 yılına kadar tamamlanması bekleniyor. Bu aşılar, geleneksel kemoterapiye kıyasla daha az yan etkiye de sahip olabilir.

Kanserle mücadelede önemli bir adım olan bu yöntem, hastalara yeni umutlar ve araştırmacılara daha etkili tedaviler geliştirmek için güçlü bir araç sunuyor.


4 Haziran 2024, 14:05