Yerli Menenjit Aşısında İlk Aşama Tamamlandı

Yerli Menenjit Aşısında İlk Aşama Tamamlandı

Türk araştırmacılar, yerli menenjit aşısı geliştirme odaklı çalışmalarda önemli bir yol kat etti. Çalışmalarının sonuçları uluslararası bir dergide de yayınlanan araştırmacılarımız, klinik aşamayı da tamamlayarak üretime geçmeyi hedefliyor.

İzmir Biyotıp ve Genom Merkezi (İBG) ile Bilkent ve Hacettepe üniversitelerinden araştırmacıların çalışmaları ile yerli menenjit aşısı odaklı çalışmalar ilk sonuçlarını verdi. Türk bilim insanlarının yaptığı çalışmanın sonuçları uluslararası "International Immunology" dergisinde yayınlanırken, araştırmacılar aşı sürecinde klinik aşamaya geçti.

Hem yüksek koruyuculuğa sahip hem de uygun maliyetli olması planlanan aşı çalışması, TÜBİTAK 1004 Mükemmeliyet Merkezi Destek Programı kapsamında geliştiriyor ve 8 farklı aşı üretimi hedefliyor. İlk çalışma alanı olan menenjit aşısında büyük bir yol kat eden araştırmacılardan Prof. Dr. İhsan Gürsel, çalışmalarda önemli bir noktaya ulaştıklarını dile getirerek, "Uzun süredir menenjit bakterisine karşı koruyuculuk sağlaması için yaklaşık 20 kişilik araştırmacı ekibimizle çalışmalar yürütüyoruz. O nedenle her tür menenjit bakterisine karşı tek tip aşıyla yüksek koruyuculuk sağladık. Dolayısıyla mevcut aşılardan daha geniş bir kapsayıcılık elde ettik. Menenjit bakterisinin değişik varyantlarına karşı da koruyuculuk sağladığını ortaya koyduk. Farklı tekniklerle zenginleştirdiğimiz yeni nesil aşının güçlü bir immünolojik antikor yanıtı oluşturduğunu ve koruyucu etkinliğini hayvan deneylerimizde gösterdik. Çalışmamızın önemi bu." dedi

Şimdi laboratuvar ortamında toksik analizleri yapılacak ve insan testleri yapılacak olan aşı çalışması daha sonra uygun ortaklıklar ile üretime geçmeyi hedefliyor. 


31 Mayıs 2024, 16:30