Kakule (Elettaria cardamomum L.), zencefilgiller (Zingiberaceae) familyasından Batı ve Güney Hindistan, Güneydoğu Asya'nın sıcak bölgelerinde yetişen, büyük, otsu, rizomlu bir bitkidir. Aromatik bir drog olan kakule tohumlarından, distilasyonla % 2-8 verimle elde edilen uçucu yağ; parfümeride, aromaterapide, tütünün kokulandırılmasında, gıda-içecek endüstrisinde, koku ve tat verici olarak kullanılır. Araştırmalar, kakule esansının antibakteriyal, antiseptik, karminatif, antispazmodik özelliklerini ortaya koymuştur. Kakule esansı, kuvvetli aromatik, baharatımsı, okaliptüsü andıran, odunsu özel bir kokuya sahiptir.
İştah açıcı, midevî ve gaz söktürücü etkisinden dolayı kullanılan kakule, son günlerin en çok konuşulan ve aranan ürünü haline gelmeye başladı. Çay ve kahvesi ile meşhur şifalı bir bitki türüdür. Bitkinin tohumları infüzyon halinde dahilen kullanılır. Sindirim sistemimizin rahatlamasını sağlamasının yanında hazmı kolaylaştırır. İdrar ve gaz söktürücü etkisinin yanında aynı zamanda bağırsak parazitlerini de azaltarak yok eder. Bu şifalı bitki, mide için de çok faydalıdır. Reflü, mide ağrıları ve bulantılarını önlemede kullanılmaktadır. Ağrı, sancı giderici, safra akışını düzenleyici (koleretik), bağırsak boşaltıcı (müshil) olarak da kullanımları vardır. İştah açıcı özelliği de bulunan bu bitki, solunum yolları hastalıkları için de birebirdir. Öksürük, nezle, astım, bronşit gibi hastalıklar için bu bitkinin etkili olduğu bilinmektedir. Baş ağrılarının geçmesinde etkili olan kakule aynı zamanda hafızayı güçlendirici etkisi nedeniyle de kullanılmaktadır. Kahve içinde kullanıldığında önemli bir afrodizyak olmaktadır. Cinsel isteği ve cinsel gücü arttırıcı özellikleri vardır. Yurt dışındaki birçok ülkede insanlar bu bitkiyi kahvesi ve çayı ile tanır ve bu şekilde kullanır. Bitkinin kullanılan kısımları güneşte kurutulmuş tohumlarıdır.
Lütfen Dikkat!
Antikoagülan ve antiplatelet ilaç kullanımı esnasında kakule kullanımından kaçınılmalıdır.
Kullanımlarında mutlaka doktorunuza ve eczacınıza danışınız.
12 yaş altındaki çocuklarda, hamilelikte ve emzirme döneminde kullanılmamalıdır.
Ecz. Kevser Rıdvanoğlu
Yararlanılan Kaynaklar:
- Ziraat Kütüphanesi, Kakule (Cardamom), 2020. http://ziraatkutuphanesi.com/kakule-cardamom.html
- K. Hüsnü Can Başer, Bağ Bahçe Dergisi, Sayı:80, 2018.
- Ahmet Nezihi Pekcan, Eczacının Sesi, İştah ve Gaz için Kakule Tentürü, 2018.
- L. Ömür Demirezer, Tayfun Ersöz, İclal Saraçoğlu, Bilge Şener, Ayşegül Köroğlu, Funda N. Yalçın, A’dan Z’ye Tıbbi Bitkiler, S: 237.