ARBUTİN

18 Eylül 2024 Sağlık
ARBUTİN
Ecz. Sema Uysal Zeybek, Marmara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’ni 1992 yılında tamamlamış ve yine Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi’nde yüksek lisansını bitirmiştir. Medipol Üniversitesi’nde Klinik Eczacılık yüksek lisansını yapıp, Medipol Üniversitesi’nde Homeopati eğitimini tamamlamıştır. Etkin Eczacılık Derneği Kurucu üyesidir. 1993 - 2000 Bahçelievler’de Sema Eczanesi’ni açmıştır. Daha sonra 2000 - 2019 Sema Uysal Eczanesi İş Kuleleri’nde eczacılığı sürdürmüştür. 2019 yılında Sema Uysal Eczanesi Nişantaşı’nı açmıştır ve halen orada eczacılık faaliyetlerini sürdürmektedir. Dermokozmetik Okulu ve OTC Okulu'nun kurucusudur. Evli ve iki oğlu bulunmaktadır.

Arctostaphylos cinsindeki bearberry bitkisinden, özellikle Ericaceae familyasındaki diğer birçok tıbbi bitki arasında ekstrakte edilen glikosile edilmiş bir hidrokinondur. Arbutin, hidrokinonun doğal olarak oluşan bir türevidir. Arbutin, melanin (pigment) üretiminde rol oynayan anahtar bir enzim olan tirozinaz enziminin bir inhibitörü olarak hareket etmesine izin verir. Bu inhibe edici aktivite, tirozinaz için doğal substrat olan tirozin enzimine yapısal benzerliğinden kaynaklanır. Topikal olarak uygulandığında, tirozinazı inhibe eder ve böylece melanin oluşumunu önler.

Arbutin cilt aydınlatma maddesi olarak kullanılır. Alfa-Arbutin, hidrokinona karşı daha güvenli bir alternatif olarak kozmetik sektöründe sıklıkla kullanılmaktadır. Cildin aydınlatılması ve parlatılmasında iyi sonuçlar verir. Ayrıca güneşten gelen UV ışığının pigmentasyona neden olduğu süreci de yavaşlatır. Hiperpigmentasyon, lentijinler, melazma ve kloazma, çiller ve ciltteki koyu lekeler gibi deri rahatsızlıkları için kullanılmaktadır. Cilt tonunu eşitleyen özel bir formüldür ve cildi temiz, parlak hale getirir. Tüm cilt tiplerine doğal görünümlü, genç bir ışıltı sağlayan arbutin yabanmersini, armut ve nar gibi bitkilerden elde edilen doğal bir botanik özüttür. Aynı zamanda erken yaşlanma belirtilerini, akne işaretlerini ve foto-hasarı gözle görülür şekilde azaltır.

Araştırmalar diyor ki;

Bir insan çalışmasında aloesin ve arbutinin pigment giderici etkinliği değerlendirilmiştir. Ön koldaki cilt bölgesinin UVR ile ışınlanmasından sonra, her maddenin %10'luk solüsyonu tek başına veya birlikte 15 gün boyunca günde 4 kez tedavi edildi. Sonuç olarak, aleosin, arbutin ve bunların birlikte uygulanması, UVR'nin neden olduğu hiperpigmentasyonu, sırasıyla %34, %43,5 ve %63,3 oranında azalttığı kanıtlanmıştır.

Epidermal veya karışık melazmalı 26-50 yaş arası kadın hastalarda yapılan randomize, prospektif, açık etiketli bir çalışma, arbutinin cilt rengini açıcı etkilerini değerlendirdi. Arbutin (%1) içeren jel formülasyonu 6 ay boyunca günde iki kez yüze uygulandı ve öncesinde ve sonrasında cilt melanin indeksi ölçüldü. Arbutinin melanin indeksini %71 seviyesine düşürdüğü kanıtlanmış oldu.

Melazma ve solar lentijin kullanan, yaşları 26-55 olan 102 kadını kapsayan randomize, plasebo kontrollü, çift kör bir çalışma, Serratulae quinquefoliae'den türetilen arbutinin depigmentasyon etkinliğini değerlendirdi. Çalışma grubu, bitki ekstraktı içeren kremi (arbutinin son konsantrasyonu %2,51) 8 hafta boyunca rengi bozulan tarafa günde iki kez uyguladı. Sonuçlar, bitki özü içeren kremin, aktif madde içermeyen plasebo krem uygulanan kontrol grubuyla karşılaştırıldığında, cilt pigmentasyon noktasındaki melanin düzeyini azalttığını gösterdi. Melazmalı kadın hastaların %75,86'sında, solar lentijinli kadın hastaların ise %56,00'ında klinik iyileşme gözlendi.

Kaynakça:

● ASHOK K. CHAKRABORTY, YOKO FUNASAKA, MARI KOMOTO, MASAMITSU ICHIHASHI, Effect of Arbutin on Melanogenic Proteins in Human Melanocytes, First published: 28 July 2006 https://doi.org/10.1111/j.1600-0749.1998.tb00731.

● Saeedi, M., Khezri, K., Seyed Zakaryaei, A., & Mohammadamini, H. (2021). A comprehensive review of the therapeutic potential of α‐arbutin. Phytotherapy Research, 35(8), 4136–4154. doi:10.1002/ptr.7076.

● Boo YC. Arbutin as a Skin Depigmenting Agent with Antimelanogenic and Antioxidant Properties. Antioxidants. 2021; 10(7):1129. https://doi.org/10.3390/antiox10071129