Cildimiz, zararlı kimyasal ve mikroorganizmaları dışarıda tutan, güneş ışığına karşı koruma sağlayan, sıvı dengesini ve ısıyı düzenlemeye yardımcı olan, dış çevreye karşı çok önemli bir koruyucu bariyerdir.
Epidermis, dermis ve hipodermis olmak üzere üç tabakadan oluşmaktadır. Epidermis tabakası, keratinosit adı verilen hücrelerden oluşmaktadır. Cildin en dış tabakasıdır. En derinden yüzeye doğru sırasıyla stratum basale, stratum spinosum, stratum granulosum, stratum lucidum ve stratum korneum katmanlarından oluşur.
Yapısında elastin ve kolajen lifleri içeren dermis, bolca kan damarı ve özelleşmiş sinir uçları içeren bağlayıcı bir katmandır.
Hipodermis ise yağ hücreleri bakımından zengin ve gevşek bağ dokusu yapısında olan, derinin altındaki organlara tutunmasını sağlayan kısımdır.
Cilt tipi belirlerken ve cilt rutini oluştururken bilinmesi gereken bazı terimler vardır. Bu terimler sayesinde cilt fizyolojisini kavranırken dermokozmetik ürünlerin mekanizması da öğrenilmiş olur. İşte o terimlerden bazıları şu şekildedir:
Stratum Korneum (SK) korneosit adı verilen, hücreleri ölü ancak biyokimyasal olarak aktif hücrelerden oluşmaktadır. Epidermisin en üst katmanı olan stratum korneum, cildi ve vücudumuzu dış ortamdan korurken ciltten su kaybını kontrol etmektedir. Yapısında bulunan lipid (seramidler, kolesterol, yağ asitleri) cilt bariyeri oluştururken aynı zamanda nemlenmeyi sağlar, kimyasalların cilde girişini engeller ve topikal olarak cilde uygulanılan maddelerin geçişini kolaylaştırır.
Stratum korneumun yapısındaki su içeriğinin azalması transepidermal su kaybı (TESK) olarak adlandırılır. Sık banyo, güneş ışığına maruziyet veya cilt yaşlanması sonucu TESK artmakta ve ciltte kuru, pürüzlü ve kepekli bir görünüm ortaya çıkmaktadır. Cilt rutini sayesinde dermokozmetik ürünlerle yeteri kadar desteklenmemesi sonucu cilt nemsizliği artarak kaşıntı ve kızarıklığa sebep olabilir.
Matt Venus, Jacqueline Waterman, Ian McNab, Basic physiology of the skin, Surgery (Oxford), Volume 28, Issue 10, 2010, Pages 469-472, ISSN 0263-9319, https://doi.org/10.1016/j.mpsur.2010.07.011.