“Sağlıklı Uzun Yaşam ve Sağlık Kalitesi Tasarımı Yapan Ülke”
2023 refah endeksinde vatandaşların sağlığı ve sağlık hizmetlerine erişme yetenekleri ile ilgili olarak Singapur dünyanın en iyisi olarak yer alıyor.
1960 yılında ülkede doğan bir çocuğun sadece 65 yıl yaşama olasılığı varken bugün Singapur'da doğan bir çocuk tahminlere göre 86 yıldan fazla yaşama şansına sahip. Buna ek olarak Singapur'daki senteneryanların (100 yaşını gören) sayısı 2010-2020 yılları arasında 10 yıllık dönemde iki katına çıktı.
Uzun ömürlü bu büyük sıçrama büyük ölçüde bilinçli hükümet politika ve yatırımları ile gerçekleşmiştir. Ülkenin Ağustos 2023'te dünyanın altıncı "mavi bölgesi" olarak adlandırılması için yeter bile. Son zamanlarda demograflar tarafından doğrulukları için sorgulansa da Mavi Bölgeler (Blue Zones), insanların daha uzun ve daha sağlıklı yaşadığı bölgelerini tanımladığı, National Geographic yazarı Dan Buettner tarafından keşfedildi ve tanıtıldı.
“Diğer beş bölge gibi organik değil, tasarlanmış bir Mavi Bölge Singapur”
Diğer mavi bölgelerin aksine, Singapur, geleneksel bir kültürün yüzyıllar boyunca uzun ömürlü bir yaşam tarzı geliştirdiği izole edilmiş bir bölge değildi. Ancak yöneticileri en başından beri bir sağlık ve refah ortamı yaratmakla uğraştı. (Buettner tarafından "Mavi Bölge 2.0" olarak adlandırıldı) Diğer mavi bölgelerden farklı çünkü halkının uzun ömürlülüğü, Ikaria, Nicoya gibi diğer mavi bölge topluluklarındaki uzun süreli ve yerleşik kültürel geleneklerden daha farklı olarak ileri sağlık ve sosyal politik uygulamalardan geliyor.
Ancak sadece yaşam süresi değil, aynı derecede önemli olan yaşam kalitesidir. Hayata geçirilen politikaların ve uygulamaların Singapurluların hayatlarını daha sağlıklı ve mutlu hale getirdiğini de eklemek gerekir.
* Sigara ve alkol üzerindeki ağır vergilendirme, katı uygulanan halka açık alanda sigara içme yasakları ile birleştiğinde sadece bireysel sağlığı iyileştirmekle kalmadı, aynı zamanda kamusal alanları da geliştirerek kullanıcı dostu ve daha temiz hale getirdi.
* Zorunlu olarak besinleri etiketleme ve içeceklerdeki şeker içeriğinin azaltılması gibi önlemler, halk sağlığı bilinci ve seçimlerinde belirgin bir fark yarattı. Sadece yerel yemeklerde kullanılan yüksek miktarda şeker, tuz ve hindistancevizi sütü nedeniyle mavi bölge etiketi dışındaydı.
* Singapur'un sağlık sistemi hem bakım kalitesi hem de maliyetleri koruma yeteneği için küresel övgüler aldı. 2023 refah endeksinde vatandaşların sağlığı ve sağlık hizmetlerine erişme yetenekleri ile ilgili olarak Singapur dünyanın en iyisi olarak yer aldı.(2023 Legatum Prosperity Index) Ülke, evrensel sağlık hizmeti kapsamı sunmaktadır, ancak aynı zamanda harcamaları karşılamak için özel hizmetler ve tasarruf fonlarının bir karışımına sahip.
* Kronik hastalıkları önleyerek yaşlıların sağlık sürelerini (healthspan) optimize etmeye odaklanan sistemin hemşireleri topluma gönderen bir programı var. Ücretsiz taramalara yardımcı olarak gerekirse hastalara daha sağlıklı gıda teminini sağlıyorlar
Yetkililer ayrıca, sakinlerin günde 10.000 adım kaydettikten sonra puanları kullanabileceği ve yerel restoranlarda ve dükkanlarda kullanabilecekleri bir 'Ulusal Adımlama Challenge' uyguluyor.
* Ancak insanları uzun yaşatan sadece sağlık hizmeti değil. Güçlü toplu taşıma sistemi gibi diğer politikalar yürümeyi ve günlük egzersizi teşvik ederken, ülkeyi temiz ve güzel tutmaya öncelik verilmesi de sakinlere güvenlik ve sakin psikoloji sağlıyor.
* Parkların, bahçelerin ve doğa rezervlerinin şehir manzarasına kesintisiz entegrasyonuna öncelik veren hükümet girişimleri, kentsel yeniden geliştirme otoritesi son 15 yılda şehri titizlikle planladı. Sürdürülebilirlik, verimli arazi kullanımı ve yeşil alanların kentsel yaşama dahil edilmesinin arkasında sıkı kurallar var. Örneğin Singapur Botanik Bahçeleri. Şehir merkezinde yer alan, UNESCO Dünya Mirası Sitesi olarak tanınan tek tropikal bahçe.
* Halka açık parklar aynı zamanda topluluk için bir merkez görevi görüyor. Genç yetişkinlerden yaşlılara kadar, şehir genelinde kolayca erişilebilen kapsamlı halka açık parklar, fitness köşeleri ve spor dersleri ile düzenli egzersiz yapan geniş bir demografi oluştu.
* Singapurlular yaşlanan ebeveynleri yanlarında yaşıyorsa vergi indirimi alıyorlar. Ailelerin çocuklarına ve torunlarına yakın kalmasına teşvik var.
* 2018'de geliştirilen Kampung Admiralty adlı bir başka proje de yaşlıları doğaya ve tüm nesillerden insanlara bağlamayı amaçlıyor. Burda bir kapalı park, performans merkezleri, yemek istasyonları, daireler ve bir tıp merkezi bulunuyor. Yaşlı bakımı ve okul öncesi yan yana tasarlanması da psikolojik desteğin ne kadar bilinçle tasarlandığına güzel bir örnek.
Singapur'da yaşam kalitesi yüksek olsa da ülke genellikle dünyanın yaşamak için en pahalı yerlerinden biri olarak sıralanıyor ve Hong Kong'dan sonra ikinci sırada yer alıyor.
Nüfus çeşitli olsa da dünyanın dört bir yanından göç eden insanlar ile hükümet, yasalar ve icra yoluyla uygulanan güçlü bir sosyal uyum duygusuna öncelik veriyor. Devletin kamuda düzen, sigara yasağı ve uyuşturucuda karşı katı yasaları (ve cezaları) var, ancak birçok sakin, ülkenin yaşamak için daha güvenli ve daha güzel bir yer olması için tüm kısıtlamaları destekliyor.
Singapur, Çin Yeni Yılı'ndan Ramazan'a kadar her şeyi kutlayan çok etnisiteli bir toplum.
Hükümetin politikaları, genel yaşam kalitesini iyileştirmeye, ekonomik istikrarı desteklemeye ve sosyal uyumu sürdürmeye odaklanan nüfusun ihtiyaçları ile uyumlu bulunuyor.
Singapurlular toplum olarak oldukça sağlıklı değerlendiriliyor. Bloomberg’in dünyanın en sağlıklı uluslarının yıllık endeksinde, ada rutin olarak ilk 10'da yer aldı. 2022 endeksinde 35. sırada yer alan ABD ile karşılaştırıldığında, 8. Sıradaki Singapur, nüfusunun % 92'sinden fazlasına sağlık hizmetleri sunmayı başarmasına rağmen, GSYİH'sının sadece bir kısmını sağlık hizmetlerine geçirdi.
Yine de adadaki önleyici sağlık hizmetlerinden sorumlu olan Sağlık Geliştirme Kurulu yetkilileri Singapur'un daha iyisini yapması gerektiğini düşünüyor.
“Diğer birçok halk sağlığı ajansı gibi, ilk başta eğitime odaklandık”
“Ama istenilen kadar işe yaramadı, sağlıklı seçimi kolaylaştırmak için çevreyi değiştirmeye karar verdik” demişler.
Son olarak Türkiye -Singapur karşılaştırması konuyla ilgili bir fikir verebilir. Kaynak: https://www.prosperity.com/
Diğer kaynaklar:
https://www.bluezones.com/2023/10/the-worlds-6th-blue-zones-region/