Eczacı Eczanesini Nasıl Çalıştırmalıdır?

3 Ocak 2024 Genel
Eczacı Eczanesini Nasıl Çalıştırmalıdır?
1963 İstanbul doğumlu olan Bahadır Bülgin, 1986 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümünden mezun olmuştur. 1982 yılında başlayan profesyonel çalışma hayatı 1999 yılına dek çeşitli firmalarda satıcılık, ürün yöneticiliği, pazarlama ve satış yöneticilikleri yaparak devam etmiştir. 1999 yılından bu yana yetişkin eğitimi sektöründe eğitim danışmanı olarak çalışmaktadır.Eczacılarla ilk birlikteliği 2001 senesinde Vichy adına verdiği eğitimle olmuştur. Özellikle İlaç dışı kategorilerde eczanelere önemli katkıları olmuştur. Bunların yanı sıra Eczaneler, Eczacı Odaları, Eczane Teknisyen Dernekleri ve İlaç firmalarıyla birçok eğitim gerçekleştirmiştir. Ortağı olduğu eğitim şirketinden 2009 senesinde eczane kanalında kişisel olarak markalaşmak üzere ayrılan Bahadır Bülgin; satış, yönetim ve kişisel gelişim alanlarında eczacılara danışmanlık yapmaktadır. Türkiye’de Eczacılarına danışmanlık yaptığı birçok eczane bulunmaktadır.Ayrıca büyük gruplara motivasyon konuşmaları yapma konusunda tanınmış ve tercih edilen bir konuşmacıdır. Çeşitli dergilerde yayınlanmış çok sayıda yazısı bulunmaktadır. Bugüne dek eğitim, seminer ve konferanslarında yaklaşık 100.000 kişiye hitap etmiştir.Bahadır Bülgin’ in satış ve yönetim konularındaki yazılarını “Satışın Keyfi” ve “Eczane Danışmanlığı” bloğundan takip edebilirsiniz.

Eczacının iş dünyası temel olarak; fiziksel olarak eczanesi ve ekibinden oluşur.

Ekip yönetimi başka yazılarımın konusu olduğu için bu yazımda size fiziksel olarak eczanenizi nasıl işletmeniz gerektiğinden bahsedeceğim.

Sonuç olarak eczane bir ticari işletmedir. Her ticari işletmenin olduğu gibi yolunda gitmesi gereken bazı işleri vardır. Bu işler, satış, satın alma, finans ve muhasebedir. Bu işlerin her birinde de mutlaka plan yapıp bu plana sadık kalmalısınız.

Planlamanın 3 adımı vardır;

  1. Ne yapacağız? (Hedefler)
  2. Nasıl Yapacağız? (Eylem planları)
  3. Ne zaman yapacağız? (Programlama)

Her ticari işletme için başarılı bir yaşam sürmenin ilk sırrı mutlaka gerçekleştirilebilir hedeflerinin olmasıdır. Eğer eczanemizin hedefleri yoksa boşa kürek çektiğinizi hemen söyleyebilirim.

Mademki en önemli adım öncelikle hedef belirlemek o zaman gelin biz de buradan başlayalım.

Hedef belirlemenin ve gerçekleştirmenin 4+4+1 toplam 9 adımı vardır.

 

  1. Hayal kurmak,
  2. Eczanenin ortalamalarını bilmek,
  3. Piyasayı analiz etmek,
  4. Tahminlerde bulunmak,
  5. Hedeflerini belirlemek,
  6. Ekip ile paylaşmak, tartışmak,
  7. Yazılı hale getirmek
  8. Takip ve kontrol etmek,
  9. Başarıları kutlamak.


Hedef belirleme özellikle dönem değişikliklerinde örneğin yeni bir yıla girdiğimizde daha da önem kazanır.
Hedef sadece büyük bir rakamdan oluşmamalıdır. Ayrıca; Ciro bazında (günlük-aylık-yıllık), Kutu bazında, Ürün grubu bazında, Marka bazında ve hatta fazlası varsa stok bazında bile belirlenmelidir. Daha sonra eczaneyi bu hedeflere taşıyacak aktiviteler belirlenir. Bu aktiviteler, dönemsel satışlardan, firma ve marka aktivite ve animasyonlarından, özel günlerden ve son olarak eczanenin kendi oluşturduğu planlardan (önemli nöbetler, kuruluş yıldönümü vb. gibi) etkilenir.

Ekibinizin de işin içine girmesini sağlamalısınız. İnsanlar, bir grubun parçası olmak ve bireysel olarak takdir görmek isterler. İş sahibi bir eczacı olarak bunu nasıl yapacağınıza kafa yormanızı öneririm. Kolaylaştırıcı bir öneri olarak, bol bol kitap okumanızı ve okuyup öğrendiklerinizi “Eczanemde nasıl kullanabilirim?” diye düşünmeniz gerekiyor. Unutmanın ilacı: Aklınıza gelen her şeyi hemen yazın. Prim ve Bonus sistemi kurgulamalısınız. Asla kutu başı prim vermeyin, bonus verin.

Ne ve nasıldan sonra sırada “ne zaman yapacağım?” var. Bu sorunun cevabı da çok basit.

“HEMEN YAP”

 

 

Son olarak eczanenizi işletirken göz önünden ayırmamanız gereken birkaç öneri;

  • Oyunun içinde olun – Denetleyin,
  • Rakamları-adetleri sürekli olarak takip edin,
  • Gidişatla ilgili bilgi paylaşın,
  • Desteğinizi esirgemeyin,
  • Eğitim verin ve/veya aldırın,
  • Olumlu ve güler yüzlü olun,
  • Kişisel uyarıları baş başa yapın,
  • Başarıları hep birlikte kutlayın.

Zor zamanlarda; Ana kural: Hedefsiz çalışmayın

  • Ekiple iletişiminizi geliştirin,
  • Tahminleri konuşun,
  • En iyi sonuç için katılım isteyin,
  • Hedeflerinizi güncelleyin,
  • Değişimleri hedeflerinize yansıtın,
  • Takip ve kontrolü daha da sıkı yapın.